Jednotné kritériá

Zvyšujúci sa záujem o štúdium na gymnáziách je všeobecný jav. Maturita je odrazovým mostíkom na vysokú školu a tá je zasa predpokladom na úspešnú kariéru. To platí všade vo svete.

02.11.2014 22:00
debata (4)

Lenže zatiaľ čo v takom Švajčiarsku sa vedie doslova boj o miesta na gymnáziách a prísny výber vytvára tlak na zvyšovanie konkurencie, u nás je to presne naopak.

Špeciálne doučovanie na prijímačky a dril, ktorý vo svojej reportáži Musíš sa tam dostať opisuje denník Neue Zürcher Zeitung, je v ostrom protiklade s aktuálnou situáciu na Slovensku. Zásadnou chybou je, že školy sú financované podľa počtu študentov. To niektorým „podnikavcom“ umožnilo urobiť si z tohto odvetvia vlastný biznis bez toho, aby museli garantovať kvalitu. Vzhľadom na prakticky nezmenený počet gymnázií, na ktoré však aktuálne prichádzajú demograficky slabé ročníky, je čoraz problematickejšie vôbec nejakých žiakov získať, a tak o nejakých náročných prijímacích skúškach nemôže byť ani reči. Zoberú každého…

Situácia, keď v malých mestách popri štátnom gymnáziu funguje ešte jedno súkromné a cirkevné, pričom triedy sú poloprázdne, je však dlhodobo neudržateľná. Župy, ktoré majú v kompetencii školstvo, by sa preto nemali báť rozhodnutia, že peniaze pridelia len tomu lepšiemu gymnáziu. Optimalizácii školskej siete sa tak či tak nevyhnú. Zbytočné otáľanie len predlžuje súčasný zlý stav.

Aj keď prevádzkové náklady v školách iste nie sú zanedbateľné, ešte dôležitejšie ako samotný počet škôl je ich nízka kvalita.

Riešenie tejto otázky je pritom úplne jednoduché – zaviesť jednotné prijímacie pohovory na všetky osem- i štvorročné gymnáziá. Jednotné kritériá a vysoko nastavená latka vytvoria prehľadný systém, výsledkom čoho budú kvalitní absolventi. Je to také zložité?

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #gymnázium