Totalitné inštinkty

Aj keď príčin, prečo slovenské vysoké školstvo vyzerá tak, ako vyzerá, je mnoho, dá sa povedať, že nič nepoškodzuje akademickú obec viac ako sami akademici.

04.11.2014 22:00
debata (1)

Aktuálna kauza na Katolíckej univerzite v Ružomberku, kde dekan Filozofickej fakulty rozdával štedré odmeny niekoľkým svojim vyvoleným, môže mnohých ľudí len utvrdiť v mylnej (ale všeobecne rozšírenej) predstave o akademikoch ako o ľuďoch, ktorí berú peniaze za nič.

Aby sme však nekrivdili ostatným – nie všetky školy majú také pošramotené renomé ako Katolícka univerzita. Zvesti o pomeroch v Ružomberku presiahli dokonca hranice Slovenska, lebo táto alma mater sa stala „inkubátorom“ rýchlokvasených poľských docentov a profesorov. V Poľsku dokonca kolovali vtipy o tom, že ak chce niekto získať doktorát, mal by ísť do Ružomberka, lebo len tam je možné päťročné štúdium absolvovať za pol roka…

Čudesné habilitácie sú však len povestnou špičkou ľadovca. Na univerzite sa rovnako netransparentne nakladalo i s financiami, ktoré mizli v černej diere neinvestičného fondu riadeného vedúcimi pracovníkmi pedagogickej fakulty. Keď na to upozornili dve pracovníčky, tak boli „odídené“ a bývalý rektor Tadeusz Zasep, ktorý trval na dôkladnom prešetrení, sa radšej dobrovoľne vzdal funkcie, pričom ten nový zanovito mlčí. Suma 114-tisíc eur, ktorú rozdal dekan Marián Kuna vo forme odmien šiestim podriadeným, len dotvára celkovú mozaiku.

Ak to aj vám pripomína praktiky z bývalého režimu, nie ste sami. Doba sa síce zmenila, ale totalitné inštinkty zostávajú.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #odmeny #Katolícka univerzia