Prečistiť vzduch

EÚ už dlhšie trápi otázka: Ako skĺbiť potrebnú konsolidáciu s rovnako potrebnými rastovými impulzmi?

05.11.2014 22:00
debata

Téma je zložitá aj kvôli rozpočtovým plánom Francúzska a Talianska, ktoré sa chystajú porušiť pravidlá Paktu rastu a stability (SGP). Pritom práve tieto dve krajiny nedávno položili na stôl dôležitú otázku flexibility Paktu.

Samotná téma väčšieho fiškálneho priestoru má svoje rácio. V Európe sa dlho hovorí o potrebe štrukturálnych reforiem, ale až nedávno sa k „A“ doložilo aj „B“,: že reformy nesú aj svoje náklady. Práve to je jeden z dôvodov, prečo by výmenou za takéto reformy mohol byť fiškálny priestor o niečo širší – ako to napokon predpokladá aj samotný Pakt.

Štrukturálne reformy však adresujú len jednu stranu mince – totiž stranu ponuky. V Európe však dnes zápasíme aj s problémom oslabeného dopytu, ako sa zhoduje veľká časť pozorovateľov od biznisu až po šéfa Európskej centrálnej banky Draghiho. Európa preto potrebuje aj investície. Tie sa od roku 2008 ešte stále nedostali v EÚ na predkrízovú úroveň.

Výskumy Inštitútu finančnej politiky i Národnej banky Slovenska potvrdili, že potrebná konsolidácia verejných financií by sa u nás, pokiaľ možno, nemala robiť škrtmi vo verejných investíciách. Bezprostredne je konsolidácia pre ekonomiku záťažou vždy. No škrty v investíciách podľa výskumov poškodzujú prosperitu najviac – teda výraznejšie ako zvyšovanie daní či znižovanie iných typov výdavkov. Nízke investície nielenže krátkodobo zabolia, ale aj z dlhodobého hľadiska podväzujú rast.

Uplatňovanie flexibility existujúcich európskych pravidiel by určite pomohlo. Možno ešte väčší význam by však malo orientovať sa na veľké spoločné investície z európskej úrovne, ako ich pri nástupe do funkcie navrhol napríklad aj nový predseda EK Jean-Claude Juncker. Takýto spoločný investičný program by mal tú výhodu, že by bol nezávislý od politického cyklu v členských štátoch. Zároveň by predstavoval najlepšiu záruku ochrany Paktu rastu a stability, keďže investície z európskej úrovne by sa nepodpisovali pod rozpočty jednotlivých členských štátov.

Spoločne podnikané investície a spoločne dodržiavané pravidlá. Možno najlepší spôsob, ako v Európe prečistiť vzduch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #konsolidácia #verejné financie