Len odstúpiť nestačí

Odhliadnuc od faktu, že drvivá väčšina smrteľníkov môže o 5-tisícových nákupoch v luxusnom butiku a firemnej kreditke iba ak snívať, odstúpenie šéfa Tiposu predbehlo tak rýchlo, ba priam vzorovo, až to budí dojem, že u nás prichádza éra novej politickej kultúry.

12.11.2014 22:00
Ladislav Kriška, Tipos Foto: ,
Ladislav Kriška skončil na čele Tiposu po tom, čo na verejnosť preniklo, že si z firemných peňazí nakúpil v pražskom luxusnom obchode.
debata (1)

Nenechajme sa však zmiasť. Keďže Ladislav Kriška je považovaný za Počiatkovho človeka a bol členom predstavenstva Tiposu už za prvej Ficovej vlády, existuje predpoklad, že nejaké teplé miestečko sa pre neho nájde, aj keď toho masla má na hlave zjavne oveľa viac.

V tomto kontexte je nákup firemnou kreditkou či problematická kúpa manuálu krízovej komunikácie za 49-tisíc eur iba odrobinkou oproti podpisu nevýhodnej mimosúdnej dohody s cyperským Lemikonom, ktorá sa udiala v roku 2008, keď Kriška sedel v predstavenstve lotériovej spoločnosti. Tipos vtedy Cyperčanom neoprávnene vyplatil vyše 16 miliónov eur.

Opäť sa tak potvrdzuje, že štátne podniky sú zlatou baňou, v ktorých si manažéri, nominovaní zväčša po straníckej linke, netransparentne šafária a pokým nič nepraskne, tak si užívajú „plody svojej práce“. Príkladom môžu byť štedré odmeny, ktoré Ivan Mikloš nadelil členom predstavenstva a dozornej rady Tiposu pred dvoma rokmi.

Kým nedôjde k zmene prístupu vo výbere manažérov štátnych firiem a ich kontroly zo strany ministerstiev, akékoľvek reči o novej politickej kultúre sú predčasné.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nákup #Tipos #Ladislav Kriška