Vzaté na vedomie

Keby bol Pavol Paška oznámil svoju rezignáciu na post predsedu Národnej rady ešte pred komunálnymi voľbami, zdalo by sa, že sa snaží minimalizovať prípadné škody, ktoré mohla Smeru napáchať aféra s piešťanským CT a firmou Medical Group.

17.11.2014 22:00
debata (8)

Paška si svoj oznam nechal až na moment, keď už bolo rozhodnuté, že Smer svoje pozície – najmä v Košiciach, kde opozícia vyhlasovala „referendum o Paškovi“, hoci tam kandidoval Richard Raši – na komunálnej úrovni obhájil. V celkových číslach dokonca zlepšil.

O to viac je takýto krok druhého najvyššieho ústavného činiteľa v štáte a jedného z najsilnejších ľudí vo vládnom Smere prekvapujúci. A možno ani nie.

Ak by odstúpil ešte pred komunálnymi voľbami, vykladalo by sa to najskôr ako predvolebná taktika. Ak by odstúpil po voľbách, ktoré by pre Smer nedopadli dobre, znamenalo by to, že bol „potrestaný“ za to, že poškodil svoju stranu. Keďže odstúpil po úspešných voľbách, čo to znamená?

V prvom rade to znamená, že Smer (Robert Fico) sa snaží minimalizovať škody, ktoré by mu mohli spôsobiť zdravotnícke aféry – v budúcich parlamentných voľbách. O Paškových vnútorných motiváciách odísť nielen z postu šéfa parlamentu, ale vzdať sa dokonca aj poslaneckého mandátu, môžeme špekulovať. Sotva však možno špekulovať o tom, že „nedopovedaná“ aféra CT, ktorá otvorila vo všeobecnosti otázku drancovania slovenského zdravotníctva, by pre Smer neveštila nič dobré.

Nejde ani tak o protestujúcich pred Paškovým domom či v Bratislave na námestí. Zdravotníctvo patrí u nás k najcitlivejším oblastiam. Nálepka spájajúca termíny zdravotníctvo – finančné skupiny – dodávateľský superbiznis je to posledné, čo by si na svojom štíte želala ktorákoľvek naša politická strana.

I keby teda Paška dal hlavu na klát celkom z vlastnej vôle a dobrovoľne, podstatnejšia je reakcia Roberta Fica. Len si ju porovnajme napríklad s reakciou na rezignačné gesto Marka Maďariča po zbabraných prezidentských voľbách… Je zrejmé, že Paška odchádza (aj) preto, lebo sa v samotnom Smere ocitol v takej situácii, že na najvyšších miestach jeho rezignáciu „vzali na vedomie“, namiesto toho, aby ho ktovieako prehovárali.

Fico má teraz k dispozícii nielen víťazstvo v komunálnych voľbách, keďže, ak nerátame nezávislých, Smer je jedinou z hlavných politických strán, ktorá zaregistrovala volebné zisky. K dispozícii má aj precedens toho, ako chladnokrvne nechal padnúť jedného z najvyššie postavených ľudí v štáte uprostred aféry spájanej s jeho menom, čo po vyhadzove ministerky zdravotníctva a podpredsedníčky parlamentu vyzerá až neuveriteľne.

K dispozícii má taký kyjak na opozíciu, aký ona nikdy nemala naňho. Dodajme už len obligátne: Je správne, že Paška odchádza, a aj keď zo seba robí obeť, na nejakú trpiacu obeť nevyzerá ani náhodou. Zostáva už len naozaj zastaviť to drancovanie slovenského zdravotníctva…

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #komunálne voľby #Pavol Paška #CT prístroj