Slobodná voľba?

Jonas Salk, vynálezca vakcíny proti detskej obrne, by sa bol minulý mesiac dožil sto rokov. A nestačil by sa asi čudovať...

23.11.2014 22:00
debata (5)

Infekčné choroby, ktoré sa v minulosti vyskytovali už len veľmi zriedkavo, sú opäť na vzostupe. Jedným z dôvodov môže byť i to, že po istom čase od vakcinácie účinnosť protilátok klesá a typy vírusov sa menia.

Hlavná príčina však spočíva v inom – v našom nerozume. Lebo ako inak sa dá vysvetliť skutočnosť, že celková zaočkovanosť v populácii klesá? Kým v minulosti sa u nás pohybovala na úrovni 98 %, v súčasnosti klesla na 95 % a ak by vakcinácia detí nebola povinná, iba 77 % matiek by dalo svoje dieťa zaočkovať. Toľko minuloročný prieskum Regionálneho úradu verejného zdravotníctva… A tak nečudo, že opäť hovoríme o návrate čierneho kašľa, mumpsu a ďalších takmer zabudnutých chorôb.

Na jednej strane za ich šírenie môžu katastrofálne hygienické podmienky, v ktorých časť populácie žije (čo je hanba celej našej spoločnosti). Na druhej strane sa pod návrat ochorení podpísalo antivakcinačné hnutie, ktoré pod heslom „slobodnej voľby v očkovaní“ šíri nepravdy a konšpiračné teórie o „škodlivosti očkovania“. Paradoxne, jeho zástancami sú často ľudia s najvyšším vzdelaním, patriaci medzi najvyššie príjmové skupiny. To však nijako neprekvapuje, lebo o tom, či postmoderný človek koná pri rozhodovaní racionálne, už bolo napísaných mnoho článkov a kníh…

Bludy o sprisahaní farmaceutických firiem, ktorým ide iba o zisk, najlepšie vyvracia životný príbeh Jonasa Salka. Slávny virológ si svoj vynález nedal patentovať a poskytol ho na voľné šírenie, čím zachránil milióny detských životov (a seba pripravil o miliardy dolárov). Akú alternatívu poskytujú zástancovia tzv. slobodnej voľby?

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vakcíny #očkovanie #infekčné choroby #Jonas Salk