Také ľahké to nebude

Nič nie je ľahké. Ľahké riešenia neexistujú ani v súdnictve, ani v zdravotníctve. Príťažlivosť plytkých výkrikov, ktoré dobre znejú, ale s ničím nepohnú, zostáva však naďalej veľká, preveľká. Na našu vlastnú škodu.

26.11.2014 22:00
debata (19)

Vyhodili ho dvermi, no tentoraz už preventívne strážili aj okno. Štefan Harabin sa na čelo justície nevracia. Jeho éra sa definitívne skončila. Koniec Harabinovej éry však vonkoncom neznamená, že justícia bude teraz už v poriadku. Také ľahké to skrátka nebude.

Na jej nápravu bude treba oveľa viac ako len fakt, hoci potešujúci, že vo voľbe do Súdnej rady dala presvedčivá väčšina sudcov prednosť Harabinovmu kritikovi Dušanovi Čimovi. Bude na to treba oveľa viac ako len zatlačenie do pozadia muža, ktorý všemožným deformáciám v súdnictve prepožičal svoje meno a svoju tvár.

Opäť pripomeňme, že Harabin tie deformácie sám nevymyslel a nezostrojil. On sám nezostrojil nespravodlivé rozsudky, prieťahy, korupciu a spolitizovanie slovenského súdnictva. Možno mu tieto okolnosti pomáhali vládnuť železnou rukou celej justícii, to áno, ale myslieť si, že teraz sa to už všetko skončí, by bolo amatérsky naivné.

Podobne nápravu v zdravotníctve nemožno zužovať na schránkové firmy a Pavla Pašku. Ani zamedziť politické nominácie v zdravotníctve, o ktorých v stredu v parlamente hovoril prezident Andrej Kiska, nepostačí. To všetko sú síce mediálne vďačné námety – je v tom škandál, je v tom známy politik, je v tom nenávidená partokracia – ale ani zďaleka to nie sú všetky príčiny úpadku nášho zdravotníctva. Keby sa chcel niekto venovať naozaj zdravotníctvu, musel by sa napríklad zaoberať aj úvahami, ako zmeniť stav, v ktorom sa z mnohých verejných zariadení sprivatizovalo všetko, čo má šancu zarábať, a ponechalo sa všetko, čo je stratové. Musel by sa zaoberať úvahami na zmenu poisťovacieho systému, ktorý namiesto toho, aby zdravotníctvo dotoval, verejné zdravotníctvo vyciciava. A to sú iba dve z množstva tém.

Myslíte si však, že akurát tieto témy behajú po rozume tým štyrom, čo sa momentálne snažia pasovať za hovorcov ľudového hnevu? Myslíte si, že akurát o následkoch privatizácie na zdravotníctvo budú uvažovať Sulík, Matovič, Lipšic či Hlina? Ale kdeže. Na vlne rozhorčenia, na ktoré majú ľudia, samozrejme, plné právo, sa tu chcú k svojmu druhému či už tretiemu politickému životu vyšvihnúť politici, ktorým tečie do topánok a ktorí potrebujú cirkus, aby o sebe dali vedieť.

Nič nebude také ľahké. Smer má maslo na hlave, ale v parlamente niet strany, ktorá by ho nemala. A Kiska, ktorý pokiaľ ide o zdravotníctvo, maslo na hlave nemá, v stredu v Národnej rade predviedol to, čo sme pripomínali už počas jeho kampane pred zvolením: hlava štátu u nás nerobí výkonnú politiku. Okrem podpisovania či vetovania zákonov a vymenovania niektorých funkcionárov môže naozaj iba prísť do parlamentu a rečniť. Rečniť hlboko či plytko, pripomenúť sa do priazne rozhorčeným účastníkom demonštrácií. Na skutočné zmeny to nepostačí. Ani tie totiž také ľahké nebudú.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #zdravotníctvo #Štefan Harabin #Súdna rada #Andrej Kiska