Odvodový úspech

Reforma odvodov, ktorá prešla parlamentom, je dobrou správou pre Slovensko.

28.11.2014 22:00
debata (11)

Daňové a odvodové zaťaženie zamestnancov je príliš vysoké a každý zmysluplný návrh na pokles je vítaný. Pozitívne sa dá hodnotiť aj to, keď opatrenie je systémové a nejde len o rozdávanie zo štátneho rozpočtu. Reforma odvodov sa stala po čase projektom, ktorý má šancu na úspech.

Zároveň však nejde o cestu, na ktorú sa treba spoliehať iba ako na jedinú. Dobre, že reforme predchádzala veľká diskusia o probléme dlhodobej nezamestnanosti. Rešpektovaní ekonómovia v Rade pre rozpočtovú zodpovednosť jasne pomenovali riešenie v tom, že človek, ktorý je dlhodobo doma, pôjde pracovať, len ak zarobí v čistom podstatne viac, ako dostáva na dávkach. Po novom pôvodne nezamestnanému ponechajú dočasne dávky v desiatkach eur a v čistom zarobí aj pri minimálnej mzde o ďalších 32 eur viac. Ak sa týmto nezamestnaných podarí dostať do pracovného procesu, získajú na tom všetci.

Ostatní daňovníci ušetria na dávkach, ktoré sa teraz stále dokola posielajú dlhodobo nezamestnaným. Zamestnávateľov zároveň reforma nebude stáť nič, naopak, získajú prístup k širšej a lacnejšej skupine pracujúcich. Týmto sa však začne riešiť nielen problém s dlhodobo nezamestnanými, ale zvýši sa aj konkurenčná výhoda Slovenska v podobe lacnej pracovnej sily. Na túto výhodu sa nemôžeme spoliehať večne, a preto treba ešte viac myslieť na podporu investícií do výskumných a vývojových centier.

Reforma odvodov má vyjsť budúci rok štátnu kasu na 146 miliónov eur. Je to najviac z balíčka pätnásť vládnych opatrení celkovo za 250 miliónov eur. Keďže premiér Robert Fico sa opatreniami z balíčka chváli na tlačovkách, tento moment ovplyvnil aj diskusiu v parlamente o reforme odvodov.

Opozícia si uvedomovala, že táto reforma je v skutočnosti niečo, čo by musela prijať každá vláda, podobne, ako to platí i v prípade daňových licencií pre podnikateľov. Napriek tomu opozícia zostala verná snahe o vytrieskanie politického kapitálu zo všetkého a diskusia pri reforme odvodov sa v parlamente zvrhla často do demagógie. Ak však opozícii reforma nevyhovovala, nevedno potom, prečo proti nej hlasoval napokon z celej opozície iba Ivan Švejna z Mostu – Híd…

Premiér zároveň naznačuje, že s ďalším balíčkom príde aj vo volebnom roku 2016. Ak bude na to priestor vo verejných financiách a nebude to na úkor zadlžovania, vláda by ďalšie novinky mala znovu nasmerovať najmä do podpory zamestnanosti. Ideálny priestor podpory práce je pritom opäť v oblasti znižovania daní a odvodov. Robert Fico zatiaľ hovorí o väčšej podpore pri dochádzaní za prácou, ale aj pri riešení problému energetickej chudoby, keď mnohé domácnosti po zaplatení energií nemajú dosť peňazí na ďalšie fungovanie.

Aj tu by mala byť podpora čo najadresnejšia. Napríklad v podobe podpory na zatepľovanie pre ľudí, ktorí sa bez dotácie nemajú ako dostať zo začarovaného kruhu, keď idú každý mesiac s príjmami a výdavkami na doraz.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #odvody