Dva svety

Akoby išlo o dva odlišné svety.

30.11.2014 22:00
debata (4)

Taký pocit prevládne pri porovnaní výsledkov prieskumu medzi zdravotnými sestrami a pacientmi so stanoviskami príslušného ministerstva a vedení viacerých nemocníc na Slovensku.

Iste, v anonymnom dotazníku je človek náchylný tvrdšie sa posťažovať na podmienky na svojom pracovisku, ale na ich zlepšenie z rozličných príčin nevyužije oficiálny postup. Potom sa už štatistiky, hoci aj tie o priemernej mzde sestier či o počte nadčasov, maľujú na ružovo.

Samotní pacienti, nielen z menších okresných miest, však vedia o chode nemocníc svoje. A nenechávajú si to pre seba. Jedna vec je istá, zdravotná starostlivosť sa zhoršuje. Sestier zamestnávajú menej ako v minulosti, ale práce, žiaľ, aj tej administratívnej, a nadčasov pribúda. Z toho vzniká nervozita, konflikty, sťažnosti.

O šetrení zdravotníckeho materiálu v nemocniciach kolujú legendy, zväčša sa však zakladajú na pravde… Netreba sa potom čudovať, že klesá záujem o povolanie zdravotných sestier na Slovensku. Ich priemerný vek sa zvýšil na 45 rokov!

Veľa sa hovorí o nízkych platoch zamestnancov nemocníc. Ak by sa v nich po škandáloch okolo predražených nákupov špičkovej techniky prečistilo gazdovanie, tak by sa na slušnejšie mzdy iste našli peniaze. Ale ako vyplýva aj zo spomínaného prieskumu, zďaleka nejde iba o to. Na zlepšenie manažovania, organizácie práce a v neposlednom rade medziľudských vzťahov netreba milióny eur.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #lekári #zdravotné sestry