Kde sa nachádzajú?

Keď takto presne pred rokom fundamentalisti v Chorvátsku uspeli so svojím referendom „o manželstve“, premiér a šéf tamojšej sociálnej demokracie v jednej osobe Zoran Milanovič v reakcii na to vyhlásil, že jeho kabinet do dvoch týždňov pripraví zákon o registrovaných partnerstvách.

30.11.2014 22:00
debata (6)

Tak sa i stalo a od leta tohto roka majú na Jadrane aspoň takúto možnosť posvätenú parlamentom (89 poslancov za, 16 proti).

U nás premiér a šéf sociálnej demokracie v jednej osobe vyhlasuje, že v Smere referendum „vždy považovali za najvyššiu formu priamej demokracie“, a preto bude svojim voličom odporúčať, aby „toto svoje právo využili, na referendum išli a vyjadrili svoj názor“. Aby to však s tým vyjadrením „svojho názoru“ nebolo zasa také horúce, Robert Fico dodáva, že Smer „v rozumnom čase, keď už sa bude diať kampaň," dá svojim voličom „veľmi jasné odporúčania, čo si myslíme za nás… aké sú naše hodnoty a kde sa nachádzame“.

Toto vyhlásenie bolo trestuhodne zlé zo všetkých mysliteľných zorných uhlov. Keď už si v Smere tak vážia priamu demokraciu, akým činom chcú do jej výkonu napasovať svoju stranu a jej aparát? Dokonca sa priamo miešať do predreferendovej kampane a vydávať odporúčania? Netušia, že ak je priama demokracia v princípe na niečo dobrá, tak práve na obídenie a umenšenie partajníckych štruktúr, ktoré sa rozliezajú úplne všade?

Ficove slová, podľa ktorých registrované partnerstvá nie sú prioritná téma, ale „je to téma, ktorú vyťahujú médiá“, sú výrazom arogancie, ktorá má zakryť strach vyjadriť sa priamo k veci. Prioritná téma nie je to, čo si zmyslia na predsedníctve Smeru, ale to, čo práve hýbe spoločnosťou. Mimochodom, keď sa chce Smer zamiešať do referenda v snahe niečo z toho politicky vytĺcť, sám najlepšie dokazuje, že toto celé momentálne medzi prioritné témy patrí.

Fico si z vlastnej vôle pred seba kladie hrable, na ktoré musí zákonite nabehnúť. Keď bude účasť na referende slabá, bude to i jeho prehra. Keď bude veľká a referendum bude aj vďaka jeho kortešovaniu za účasť úspešné, bude to ďalší klinec do rakvy sociálnej demokracie na Slovensku.

Čo chce vlastne voličom „veľmi jasne“ odporúčať? Chce im povedať, že Smer s KDH už tému „ošetrili“ novelou ústavy, a tak už viac proti menšinám pritvrdzovať netreba? Prečo ich však potom volá k urnám, aby dodali Chromíkovi a spol. účasť?

Alebo im nebodaj chce také pritvrdenie odporučiť? Potom nech si podá ruku s Andrejom Kiskom a Stanislavom Zvolenským a vedno s Marekom Maďaričom a inými môže založiť stranu kresťanských socialistov, vhodnú do koalície s KDH. Bolo by to čistejšie ako tieto tance.

Kde „sa nachádzajú“ chorvátski sociálni demokrati, je jasné. V krajine, ktorá je autentickejšie a tvrdšie katolícka ako dnešné Slovensko, nemajú najmenší problém správať sa podľa toho, k čomu sa hlásia. Aj bez pokryteckého mudrovania o prioritách, aj bez strachu o to, čo povie fiktívny „väčšinový volič“. Kde „sa nachádzajú“ naši sociálni demokrati, to nevie nikto. Ani oni.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Chorvátsko #referendum o rodine