Rozdelená krajina

Rozlohou je síce Slovensko malá krajina, zato rozdiely medzi jednotlivými regiónmi sú obrovské. O potrebe ich vyrovnávania hovorili doteraz unisono všetky vlády, no zostalo len pri rečiach.

03.12.2014 22:00
debata (2)

Ak sa na tento problém pozrieme cez dve kritériá – nezamestnanosť a prílev priamych zahraničných investícií – tak priepasť medzi Bratislavou a zvyškom krajiny sa nijako nezmenšuje. Skôr naopak.

Bratislava ako šiesty najbohatší región EÚ je ostrovom blahobytu v obrovskom mori chudoby. Naproti tomu v okresoch ako Rimavská Sobota, Revúca, Kežmarok či Rožňava, kde bol v roku 2004 bez práce každý tretí-štvrtý človek, dosahuje nezamestnanosť i po desiatich rokoch zhruba tú istú úroveň.

Medzičasom však k nám z eurofondov pritiekli miliardy eur. Niekde sa teda musela stať chyba, lebo ak by tieto prostriedky smerovali primárne do regiónov s najvyššou mierou nezamestnanosti, dnes by v kolónke Rimavská Sobota nemohla svietiť hrozivá cifra 29,86 %!

Faktom je, že do týchto regiónov nešla ani polovica zdrojov zo štrukturálnych fondov. Prečo?

Jedna z hypotéz, prečo tak neurobil Dzurinda, Fico ani Radičová, môže byť, že pás chudoby tiahnuci sa od Levíc juhom Slovenska smerom na východ nemá v parlamente silných advokátov, ktorí by zaň dostatočne lobovali. Druhý dôvod, o ktorom sa však u nás veľmi nehovorí, by sa dal zjednodušene označiť „lebo Maďari“. Treťou a asi najpodstatnejšou príčinou je však to, že z eurofondov majú úžitok najmä tí, ktorí sa v tomto „biznise“ pohybujú, a nie tí, čo tieto peniaze naozaj potrebujú.

A dokiaľ sa to nezmení, tak nožnice medzi hlavným mestom a zvyškom Slovenska sa budú ďalej roztvárať.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #nezamestnanosť #regióny