Aféra Č a Č

V jednom vydaní českého Dikobrazu z roku 1968 bola nasledujúca kresba karikaturistu Pavla Kantorka. Dvaja väzni sedia spolu v cele na prični a jeden tomu druhému hovorí: "Politika je svinstvo, viďte, soudruhu prokurátore!“ Kulisy a kontexty sa menia. Dobrý vtip zostáva.

08.12.2014 22:00
debata (45)

Od začiatku celej aféry okolo volieb generálneho prokurátora politika nielenže stála v popredí, ale ona ich celkom zatienila, pohltila a potom vypľula v znetvorenej podobe – akoby generálny prokurátor nemal byť ničím iným iba prevodnou pákou vládnucich politických síl.

Koalícia Ivety Radičovej považovala za smrteľný hriech pripustiť, aby Generálnej prokuratúre velil niekto, koho by navrhoval Smer. Obdobne Smer nemohol za žiadnu cenu pripustiť, aby sa tam dostal človek, ktorého si napokon, po všetkých ťahaniciach, vzájomných vyhrážkach, fotení hlasovacích lístkov a podobne, zvolila dnešná opozícia, vtedy vládna koalícia.

Typické bolo i to, ako bola verejnosť počas celého toho cirkusu strašená, ale nie informovaná. Keď bol ešte v hre Dobroslav Trnka, bezmála každodenne sme počúvali, že jeho znovuzvolenie by znamenalo priam víťazstvo mafie a organizovaného zločinu vôbec. Hlasovať za Trnku bolo takmer vlastizradou. V poriadku. Nikto nehovorí, že Trnka mal byť znovuzvolený. Ako je však možné, že hneď ako vypadol z hry o znovuzvolenie, prestalo byť pre politikov zaujímavé všetko to, čo na adresu "jeho“ prokuratúry povraveli predtým? Odrazu už neprekážalo, čo všetko sa vraj na Generálnej prokuratúre dialo? A čo sa tam vlastne dialo? Zopakujme, že možno sa tam naozaj diali čudné veci – lenže my nevieme, hoci my ako verejnosť máme právo byť informovaní. Tu však od začiatku nešlo o mafie a zločin, ale čisto o politiku.

O politiku išlo aj vtedy, keď Ivan Gašparovič tak dlho zháňal "dôvody“ na nevymenovanie právoplatne zvoleného kandidáta Jozefa Čentéša, až ich zohnal a Čentéša nevymenoval. Tie úvodzovky pri slove "dôvody“ sme si nevymysleli my – tie tam svojím minulotýždňovým rozhodnutím dodal Ústavný súd. Samozrejme, vôbec už potom neprekvapí, keď Gašparovič nad rozhodnutím Ústavného súdu, podľa ktorého poškodil Čentéšove práva, krúti hlavou a vyhlasuje ho za – čuduj sa svete – politické.

Nuž dobre. Generálna prokuratúra má na čele Jaromíra Čižnára, ktorého samotné zvolenie nespochybňuje ani Ústavný súd, ani Čentéš. Následky Gašparovičovho konania boli odškodnené, ale na dnešnom stave sa nič nemení. Čentéšovi dal súd za pravdu a nás – verejnosť, ktorá bola po celý čas iba strašená, ale nie informovaná – potrestal sumou 60-tisíc eur, ktoré Čentéš venuje na charitu.

O čom sú po tom všetkom ešte tie prekáračky Čentéša a Čižnára? Vážne nás má trápiť, aké slová presne padli medzi nimi pred voľbou, do ktorej sa prihlásil Čižnár? Kto koho prosil či neprosil, aby kandidoval? Či sa pred voľbou stretli dvakrát alebo trikrát?

Dvaja vcelku vzdelaní, skúsení a rešpektovaní odborníci sa hádajú ako malí chlapci o niečom, do čoho ich zatiahlo osadenstvo nášho parlamentu. "Politika je svinstvo…“ Veru tak, milí prokurátori.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #generálny prokurátor #Ivan Gašparovič #Jozef Čentéš #Dobroslav Trnka