Najvyšší čas

Dostane sa kampaň za pripravované referendum z kostolov do verejnoprávnej RTVS?

10.12.2014 22:00
debata (11)

To si píšte, že sa tam dostane! Keby sme mali zrátať všetky prípady, keď sa nejaká kontroverzná agenda cez prenosy bohoslužieb objavila vo verejnoprávnych médiách, táto úvaha by nebola o ničom inom.

Pointa však nie je v tom, či sa jednostranná kampaň prepašuje z hľadiska zákona predčasne do éteru prostredníctvom RTVS – ona sa tam už objavuje, i keď zatiaľ pomerne nenápadne. Pointou by malo byť to, čo s tým mieni urobiť RTVS. Čo s tým, keď začnú duchovní zavádzať reč na takzvanú tradičnú rodinu a na smrteľné ohrozenia, ktorým v dnešnom svete rodina čelí?

A nie, neprekážalo by, ak by pritom hovorili napríklad o kríze a politikoch, ktorí sa predháňajú v tom, kto zruší a zmrzačí viac ekonomických výhod určených pre rodiny. Alebo hoci o nedostatku dostupných predškolských zariadení, ktorý robí rodinám zo života peklo.

Oveľa skôr budú kázať to, čo kážu už roky. Tradičná rodina je v ohrození, pretože vláda má tú drzosť zaoberať sa stratégiou ľudských práv a pretože príslušníci istej menšiny majú tú drzosť myslieť si, že sú rovnakými ľuďmi ako my, príslušníci väčšiny, a mali by preto mať i rovnaké možnosti.

Takže čo s takou podvodníckou kampaňou, ktorá sa tvári, akoby sa nechumelilo („veď o tom v kostoloch rozprávame odjakživa“)? Zrušiť vysielanie bohoslužieb dnes nepripadá do úvahy. Ak majú mať svoje miesto vo verejnoprávnom éteri vyárendované všetky možné spoločenské skupiny (pravdaže, okrem detí, pretože večerná rozprávka v televízii sa môže konať iba vtedy, keď sa náhodou práve niekde nehrá štvrtá futbalová liga), potom niet dôvodu, aby ho nemali aj veriaci.

Čo takto použiť pípanie, akým sa vo vysielaní obvykle prekrývajú neslušné výrazy? Hm, možno by sa takto premenili niektoré kázne na sitcomy, ale všetci akosi tušíme, že ani tadiaľto cesta nevedie. Cesta však pre RTVS nevedie ani tak, že by teraz pre vyváženie začala hneď dávať priestor aj referendovej protistrane. Porušila by zákon upravujúci kampane. Očividne na rozdiel od takej Konferencie biskupov Slovenska, pre ktorú žiadne zákony ani medzinárodné listiny neplatia…

Jedna možnosť tu však stále je. RTVS by nielen zákonným spôsobom vyvážila kampaň KBS, ale by aj napĺňala svoje poslanie. Nie ďalšími diskusiami o rodine, nie tým, že naskočia na falošný náter, ktorý svojmu referendu dávajú fundamentalisti. Verejnoprávne médiá majú informovať, diskutovať, vzdelávať ľudí v tom, čo sú to ľudské práva, prečo sú dôležité, prečo keď dopustíme utláčanie jedných, vystavujeme bianco šek na budúce utláčanie nás samotných… a tak ďalej.

KBS a chromíkovci tvrdia, že referendum nie je o ľudských právach. Výborne. Potom kampaň za ľudské práva nemôže byť predreferendovou kampaňou a nemôžu sa na ňu vzťahovať žiadne príslušné obmedzenia. Ak oni hovoria „odjakživa“ o rodine, najvyšší čas, aby sme my hovorili o ľudskej dôstojnosti.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #referendum o rodine