Austrálske varovanie

Pri písaní týchto riadkov ešte presne nevieme, koľko rukojemníkov pri zásahu polície proti ozbrojenému útočníkovi v centre Sydney zahynulo. Vieme však, že táto rukojemnícka dráma je krutým pripomenutím, že udalosti na Blízkom východe a z nich plynúci export terorizmu sa týkajú aj nás.

15.12.2014 22:00
Austrália, Sydney, rukojemnícka dráma Foto: ,
Policajt nesie zranenú ženu, ktorá bola medzi rukojemníkmi v kaviarni Lindt.
debata (3)

Hrôzostrašné zábery zo Sýrie a z Iraku, kde jednotky islamských džihádistov už niekoľko mesiacov terorizujú miestne obyvateľstvo a stínajú hlavy nevercov, síce obyvateľov Západu desia, zároveň im však neprikladajú takú dôležitosť, lebo tento horor sa im zdá veľmi vzdialený.

Aktuálne udalosti v Sydney, podobne ako predtým v Madride, Londýne či Bruseli, by však pre nás mali byť mementom, že teror si poľahky nájde cestu aj k nám, pričom nabudúce sa niečo také môže stať kdekoľvek inde. S tým, samozrejme, teroristi počítajú. Ich túžbou je šíriť hrôzu a prostredníctvom strachu pritiahnuť maximálnu pozornosť verejnosti. To vedel aj samozvaný klerik Man Haron Monis, ktorý zadržiaval ľudí v kaviarni.

Tento človek bol podľa všetkého „známa firma“ – v minulosti napríklad poslal urážlivé listy rodinám padlých austrálskych vojakov, ktorí bojovali v Afganistane, údajne zavraždil aj svoju bývalú manželku a v októbri bol obvinený zo sexuálnych útokov.

O tom, či konal na vlastnú päsť, alebo bol súčasťou teroristickej siete, možno len špekulovať, oveľa znepokojujúcejšie je však to, že nejde o žiadneho nerozvážneho moslimského mladíka, akí sa v Európe nechávajú verbovať do služieb islamistov, ale išlo o muža v zrelom veku. Je možné, že chcel ísť bojovať do Sýrie, len sa mu to nepodarilo, a dal o sebe vedieť takýmto spôsobom.

Rodený Iránec v Austrálii vyrastal už od útleho detstva, prežil tam väčšinu života, no napriek tomu sa do väčšinovej spoločnosti zjavne neintegroval. Pre kritikov prisťahovalectva, ktorých na celom Západe pribúda, iste poslúži ako príklad, že imigráciu treba obmedziť, čo sa už, mimochodom, na najmenšom kontinente aktuálne deje.

Jedným z motívov Monisovho konania mohlo byť aj to, že Austrália je síce kontinentom prisťahovalcov, v posledných rokoch však vláda pristúpila k opatreniam proti rastúcemu prílevu ilegálnych utečencov, predovšetkým z Ázie. Tí, čo priplávajú do Austrálie nelegálne na lodiach a chytí ich hliadka, musia počítať s tým, že budú deportovaní do utečeneckých táborov na Papue-Novej Guinei či na ostrove Nauru.

Globálny teror, nie vždy úspešná integrácia cudzincov a aktuálne obavy z návratu džihádistov, ktorí sa vracajú z Iraku a Sýrie späť do krajín, kde vyrastali, vytvárajú nebezpečnú výbušnú zmes. Žiaľ, dá sa predpokladať, že ani po prípadnej porážke islamistov, ktorá však pravdepodobne potrvá roky, nebude svet bezpečnejšie miesto pre život.

Lebo keď sa jeden problém podarí vyriešiť, objaví sa hneď ďalší.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #sydney #rukojemnícka dráma