Charakter nášho štátu

Aj keby malo februárové referendum stroskotať na nízkej účasti voličov, jeden svoj účel začína plniť už teraz. Náboženskí predstavitelia získavajú iniciatívu pri formovaní spoločenskej diskusie. Čo je horšie, štát sa zatiaľ pokojne prizerá, ako sa rúcajú aj posledné ilúzie o jeho sekulárnosti.

29.12.2014 22:00
debata (53)

Hoci spoločnosť trápia storaké problémy, biskupi a ich pobočka Aliancia za rodinu ľuďom sugerujú, že to najdôležitejšie je pridať sa k ich snahe zakázať príslušníkom jednej menšiny čo i len diskusiu o zrovnoprávnení ich životných zväzkov so zväzkami majority.

Stále nám dlhujú vysvetlenie, v čom spočíva onen fatálny rozdiel medzi pármi rovnakého pohlavia žijúcimi „na hromádke“, čo im vraj neprekáža, a pármi, ktoré majú na to „papiere“, čo vraj zničí spoločnosť, ba civilizáciu. Kto na také vysvetlenie čaká, ten sa nedočká. Neexistuje totiž. Nepochybujme tiež, že ak by bolo referendum úspešné, jeho autori by ho následne používali ako kyjak na zahlušenie každej diskusie o daných témach pod zámienkou, že „národ sa už vyslovil“.

Aby sa však naozaj „národ vyslovil“, treba prípadnú diskusiu hlušiť ešte prv, ako vôbec mohla vzniknúť. A tak cirkevníci využívajú každú príležitosť na to, aby ovládli verejný priestor. Ako stojí už v úvode: i keby referendum stroskotalo, táto ich snaha nevyjde navnivoč. Minimálne sa tu navodzuje dojem, že ide o nejaký masový názor, ktorý musí každý brať smrteľne vážne.

A najhoršie je, že náš štát sa naozaj tvári, akoby Slovensko na prahu roku 2015 bolo štátom kresťanov žijúcich v roku 1915. Akoby ľudské práva boli nejakou horúcou novinkou, ktorú tu agresívne razí nejaká skupinka „progresivistov“.

Vláda, ktorá sľubovala nové usporiadanie vzťahov štátu a cirkví, sa dnes iba prizerá, ako si cirkvi osobujú právo využívať štátne a verejné inštitúcie. Čiže tie, ktoré dobrovoľne povinne financujú všetci občania. Ak už teda pominieme, že my všetci dobrovoľne povinne financujeme aj tie cirkvi.

Ak si košický arcibiskup Bernard Bober vybral akurát vianočný čas na ventilovanie svojej nechuti k stratégii ochrany a podpory ľudských práv a svojho strachu z homosexuálov, je to vec jeho a jeho ovečiek. My ostatní si o jeho pastierskom liste môžeme pomyslieť, že monsignore buď nenávistne tára o veciach, o ktorých nemá ani potuchy, alebo veriacich vedome klame a zavádza. Ako sa to už, žiaľ, v kruhoch slovenskej cirkevnej vrchnosti v poslednom čase stalo pravidlom.

Iba jeho vecou však už nie je, keď jeho propagandu šíri verejnoprávna RTVS. Rovnako ako keď cirkevnú kampaň šíria štátne a verejné inštitúcie bez toho, aby niekto z vlády aspoň mihol brvou. Výhovorky na vatikánske zmluvy sú falošné. Tu ide o našu ústavnosť.

Mihne brvou aspoň rada pre vysielanie? Alebo si už máme definitívne uvedomiť, že ani za čias, keď vo vláde sedelo KDH, nebol ústavou zaručený sekulárny charakter nášho štátu ohrozený tak, ako za vlády, prepytujem, sociálnych demokratov?

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #KBS #Aliancia za rodinu #referendum o rodine #LGBTI+