Konečne dobrý rok?

Všetko dobré do nového roka, to nemusí byť tento rok žiadne klišé, ale po dlhom čase z väčšej časti aj realita. Zdá sa, že v štátnej kase je konečne viac peňazí a vidieť i náznaky opatrení, ktoré riešia skutočné problémy spoločnosti.

02.01.2015 12:00
debata (6)

To, čo ľudí najviac trápi, sú stále nízke príjmy v porovnaní s cenami, dobré zamestnanie, vlastné bývanie, čo najnižšie dlhy a ideálne k tomu ešte aj nejaké tie úspory. Popri tom dobré školy, fungujúce zdravotníctvo a súdnictvo.

Všetky tieto problémové oblasti sa posledné roky v zásade neriešili, lebo nebolo za čo. Politici sa často tvárili, že o problémoch vedia a rečami presviedčali, že všetko bude lepšie. V skutočnosti to bola len zásterka toho, že najprv sa museli spraviť nepopulárne opatrenia. Od krízového roka 2008 sa musela krajina najprv vyhrabať z dlhovej pasce. Znížiť každoročný deficit a zastaviť rast dlhu, bohužiaľ, často na úkor investícií do budúcnosti. Preto napríklad dali politici niekoľko sľubov o dokončení diaľnice z Bratislavy do Košíc. Tento rok sa konečne diaľnicou prepojí Prešov s Ružomberkom a azda do roka 2022 bude hotová celá trasa z východu na západ.

To samozrejme nestačí na to, aby sme si mohli povedať, že tento rok bude lepší ako ten vlaňajší. Najväčšie pozitívne zmeny by však mohli nastať v prípade pracovných príležitostí a cien. Reforma odvodov a súbeh poberania dávok a mzdy dávajú výraznú motiváciu pre ľudí, aby nesedeli doma bez práce na dávkach, ale išli pracovať, čo i len za minimálnu mzdu. Odborníci už roky volali po tejto zmene.

Zároveň je predpoklad, že pracovných príležitostí bude pribúdať. Dôležité sú extrémne nízke ceny ropy, ktorá za posledný polrok zlacnela o polovicu a zdá sa, že na nízkych úrovniach môže ropa vydržať pokojne aj celý rok. Pri lacnej rope už Nemecko ohlásilo, že v krajine sa podstatne zrýchli hospodársky rast a inak to nebude ani na Slovensku.

Lacná ropa zároveň zabezpečí, že v priebehu tohto roka s veľkou pravdepodobnosťou zlacnejú plyn, benzín aj nafta. To pomôže rozpočtom rodín a bude mať dobrý vplyv na domácu spotrebu a v tom prípade aj na výber daní. Získané peniaze však musia ísť na systémové a adresné opatrenia, aby v budúcnosti po zdražení ropy opäť nebolo treba ratovať výpadok v štátnej kase.

Rozpočet plnia aj opatrenia proti neplatičom daní a ministerstvu financií zatiaľ vychádza aj zvyšovanie daní pre firmy a bohatších. Prinieslo to očakávané príjmy a na šťastie sa to neprejavilo na odchode investorov, keďže Slovensko má v regióne bezkonkurenčne lacnú a zároveň kvalitnú pracovnú silu.

Témou dňa však prestáva byť výška rozpočtového deficitu. Samozrejme, vláda tu nemôže vyskakovať, ale v zásade tu už nie sú veľké problémy. Skutočné témy, na ktoré treba naplno zamerať pozornosť, sú otázky riešenia regionálnych rozdielov, príjmovej nerovnosti a korupcie.

Práve korupcia často oberá ľudí o peniaze, ktoré by sa mohli využiť v zdravotníctve a školstve, ale aj v iných oblastiach. Bez toho, aby sa štát popasoval s korupciu na najvyšších miestach, sa skutočné problémy ľudí nevyriešia.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #hospodárstvo #Nový rok