Krvavá štatistika

Prvé dni v každom novom roku ľudí zvádzajú k optimistickým vyhláseniam. Napriek tomu, že aj členovia vlády chcú byť predovšetkým poslami dobrých správ, mali by sa však spolu s predstaviteľmi ústredných inštitúcií držať pri zemi. Aj pokiaľ ide o hodnotenie dopravnej nehodovosti na Slovensku.

07.01.2015 12:00
debata (1)

Áno, situácia sa vo všeobecnosti oproti minulosti zlepšila, no v porovnaní s vlaňajškom išla do mínusu. V počte mŕtvych sa dokonca výrazne zhoršila. Samozrejme, nesmieme byť ľahostajní voči tomu, keď niekto za volantom príde o svoj život vlastnou chybou. Ale čo povedať na to, keď ktosi na ceste zahynie absolútne nevinne, pre drzú bezohľadnosť iného?!

Koľko sa toho už popísalo, že alkohol za volant, ale ani za kormidlo bicykla nepatrí. Napriek tomu v minulom roku polícia pri kontrolách zistila túto návykovú latku takmer u 10-tisíc vodičov, teda o vyše 3 800 viac ako vlani! Pripití spôsobili do konca novembra až 1¤582 dopravných nehôd. Prečo sa s nimi maznať?

Čoraz výraznejšie ovplyvňuje nehodovosť aj taká absurdná záležitosť, ako je používanie mobilu. Vrátane esemeskovania počas šoférovania. Stretnete sa s tým na každom kroku. Ani 50-, respektíve 100-eurová pokutu vodičov neodstraší.

Ak vedenie Policajného zboru tvrdí, že sankcie za porušenie predpisov sú teraz dobre nastavené, tak potom závisí najmä od neho, aby si to previnilci plne uvedomili a podľa toho sa riadili. Krvavé štatistiky sú totiž neúprosné.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dopravná nehoda #vodiči #alkohol za volantom