Polmesiac v kríze

Vzrušené debaty na tému, či je vhodné využívať slobodu prejavu aj na ataky proti náboženstvám, sú mimo, pokým si ich účastníci vážne myslia, že sa dá takýmto spôsobom niečo urobiť s hrozbou terorizmu. Nijaké karikatúry nevyháňajú stovky mladých ľudí z Európy do náruče masových vrahov z ISIL.

16.01.2015 12:00
debata (4)

Ich otcovia či dedovia poväčšine do Európy utekali pred útlakom a biedou. Oni sú tiež väčšinou tí poslední, čo by svoje deti hnali na smrť niekam do púšte, ktorú nikdy ani nevideli.

Nevyháňa ich tam ani sociálna nespravodlivosť. Je rozdiel, vylievať si zlosť zapaľovaním áut kdesi na predmestí európskeho veľkomesta, alebo utiecť od rodiny niekam, kde sa možno naučiť akurát podrezávať hrdlá zajatcom či obchodovať so ženami.

Ťažko povedať, či sa dá nábor mladých Európanov k teroristom z tzv. Islamského štátu naozaj považovať za taký úspešný, ako to obyčajne interpretujú senzáciechtivé médiá. Koľko je tá zhruba jedna tisícka zo šiestich-siedmich miliónov moslimov vo Francúzsku? Pár stoviek z niekoľkých miliónov vo Veľkej Británii? Je to veľa?

Možno to nie je ani tak otázka pre policajtov ako skôr pre psychológov. Aká je európska „norma“ sociálnych deviantov na milión obyvateľov? Deprimovaných jedincov, ktorí však majú v prípade týchto konkrétnych mladých moslimov ešte tú smolu, že stretli niekoho, kto v nich šikovne živil pocit odcudzenia – či už mal vôbec nejaké reálne základy, alebo nie? Niekoho, kto im do hláv vštepil pocit, že svojmu životu dajú zmysel, iba keď sa chytia zbrane?

Áno, „náš“ samozvaný križiak Breivik bol hrôzostrašnou výnimkou, ešte aj na pomery tých sfanatizovaných moslimov. Čo by však bolo, keby niekde za humnami nejakí fanatici viedli svoju „svätú vojnu“ v mene kríža? Koľko regrútov by sa v Európe našlo pre takýto typ cudzineckej légie? Sme si skalopevne istí, že by ich bolo, aj v osvietenom 21. storočí, podstatne menej? V každom prípade buďme radšej radi, že zdravý rozum mladej Európy nikto takto nepokúša. Islam v moderných dejinách nezažil demokraciu ani sekularizmus. Skôr kolonializmus, ktorý vystriedali brutálne diktatúry, alebo zaostalé monarchie. S európskou demokraciou a sekularizmom sa zatiaľ nedokázal vyrovnať.

Západ, ktorý sa oprávnene rozhorčuje nad ISIL, Al-Kajdá a vyčíňaním Boko Haram v Nigérii, však ochotne futruje miliardami dynastiu Saudov, ktorá je rozsievačom rigidného wahábizmu. Celé roky sa bratá so „sekularistickým“ diktátorom, aby ho vzápätí zvrhol a nastolil „demokraciu“ pomocou náboženských fanatikov, ktorých potom nazve teroristami a bojuje proti nim…

Prečo by sa v našich pohnútkach mal vyznať negramotný pastier z Kandaháru, keď my sami máme na ne toľko protichodných názorov? A na druhej strane: ako je možné, že toľkí moslimovia žijúci niekedy roky, niekedy celý život na Západe, uvažujú o ňom na úrovni tohto pastiera? Nenávistných imámov treba brať na zodpovednosť ako prvých. Ale nás samotných hneď potom. Islam je v kríze, no my to jeho fanatickým vykladačom zbytočne uľahčujeme sami.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #islam #Boko Haram #Islamský štát #Charlie Hebdo #al-Káida