Pasívny štát

V Martine sa pred dvomi dňami odohrala rodinná tragédia.

23.01.2015 09:00
debata (11)

Napadnutá manželka, tak ako mnohé ženy pred ňou, opakovane upozorňovala na násilné správanie svojho manžela. Pomoci od polície sa však nedočkala…

V krajine, kde každá piata dospelá žena bola týraná (konkrétne 21,2 % dospelých žien vo veku 18 – 64 rokov), nie je predsa možné problém domáceho násilia podceňovať. Naopak, dalo by sa očakávať, že úrady i polícia sa poučia a začnú pristupovať k riešeniu tejto otázky aktívnejšie. Veci sa síce trochu pohli po tušickej tragédii v roku 2002, keď násilný manžel zabil svoje dve deti a stále týraná žena, ktorá upozorňovala na jeho vyhrážky, vysúdila od štátu odškodné. K dokonalosti to má však stále veľmi ďaleko.

Pri pohľade na štatistiky by sa s istým zveličením dalo povedať, že tradičná rodina na Slovensku je v skutočnosti taká, kde muži nadmieru konzumujú alkohol a páchajú násilie na deťoch a ženách. Prečo? Nie preto, že by boli patologickí násilníci (aj keď sa medzi nimi iste nájdu aj takí), ale jednoducho preto, lebo môžu. Okrem fyzickej prevahy majú pocit beztrestnosti a nečinné úrady a polícia im to uľahčujú.

Jediným riešením je prevencia a proaktívny prístup zo strany štátu, keď sú chránené potenciálne obete a nie násilníci, ktorí sú mentálne ukotvení kdesi v 19. storočí.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #Martin