Rovnaká latka

V každej sfére existuje predpísané minimum vedomostí, ktoré musí uchádzač preukázať, ak chce získať nejaký certifikát či preukaz. Zástupcovia jednotlivých oblastí by išli sami proti sebe, keby kritériá na ich udeľovanie zmäkčovali. Vieme si predstaviť, čo by asi nasledovalo. Na cestách by enormne vzrástol počet nehôd, stavby by sa rozpadávali a operovali by nás lekári nedoukovia...

11.02.2015 22:00
debata (2)

Žiaľ, presne to sa roky dialo v školstve. Systém, v ktorom sú stredné školy financované podľa počtu študentov, pričom každá nastavuje vlastné kritériá ich prijímania, úplne zdegeneroval. Prioritou bolo prežiť a poniektorí „podnikavci“ si z toho urobili vlastný biznis. O nejakej kvalite nemohlo byť ani reči. Ak sa k tomu pridá fakt, že aktuálne na stredné školy prichádzajú demograficky slabé ročníky a je čoraz ťažšie vôbec nejakých žiakov získať, tak je zrejmé, že školy berú úplne každého.

Zle nastavený systém „produkuje“ zlých absolventov. Rozhodnutie ministra školstva zaviesť jednotné prijímacie skúšky je prvým krokom k náprave. Plošné testovanie je transparentnejšie – nik sa nebude môcť sťažovať, že niekde sú benevolentnejší a inde prísnejší. Dôležité však bude jasne stanoviť výšku latky, lebo bez toho celý monitor stráca zmysel.

Iste sa opäť nájdu takí, čo budú kričať, že je to diskriminačné. Ako nedávno, keď sa pri prijímačkách mal zohľadňovať priemer známok a Ústavný súd to potvrdil. Ak sa chceme vydať takýmto smerom, pokojne tak urobme. Mali by sme si však byť vedomí, že si pod sebou pílime konár. Prísny výber zvyšuje konkurenciu, naopak, jeho absencia vedie k úpadku.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #školy #prijímacie skúšky