Pod koberec

Poplatky v slovenskom zdravotníctve roky pripomínajú neprehľadnú džungľu. Ani po štvrtkovej novelizácii zákona č. 577/2004 sa žiaľ na tom veľa nezmení.

13.02.2015 10:00
debata (4)

Napriek tomu, že lekár nesmie od pacientov vyberať poplatky za výkony súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, ktorú hradí poisťovňa, vieme, že prax vyzerá inak. Kreativita lekárov pri ich vytváraní nepozná hraníc, a tak u niektorých platíme aj za to, že dýchame klimatizovaný vzduch v čakárni…

Poslanci namiesto toho, aby dali všetko konečne do poriadku, problém len zamietli pod koberec a tvária sa, že zrušenie šiestich poplatkov (z viac ako 200!) je úžasný pokrok. No nie je, lebo keď lekári nedostanú jasné legislatívne mantinely, tak vo svojej „tvorivej činnosti“ budú pokračovať ďalej.

V posledných dňoch počuť, že platby od zdravotných poisťovní údajne mnohým obvodným lekárom nepokryjú náklady na chod ambulancie. Ak je to pravda, tak tento problém treba riešiť systémovo, a nie plátaním dier prostredníctvom vyberania poplatkov. Je úplné choré, ak si všetci občania povinne hradia zdravotné odvody, no zároveň až pätinu poplatkov „dávajú na drevo“ priamo v ambulancii.

Aj v zdravotníctve by malo platiť, že tak ako v slušnej kaviarni, kde vás nikto neobťažuje extra poplatkom za cukor a mlieko, ani u lekára neplatíte nič navyše. Lenže to by bolo treba nájsť odvahu a začať riešiť poisťovne.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #poplatky u lekárov