Ďalší balíček

To, že vláda príde pred voľbami s druhým pozitívnym balíčkom, je jasné už dlhšie. Premiér Robert Fico to oficiálne potvrdil až v piatok, keď sa ukázalo, že vo verejných financiách je určitý priestor na nové opatrenia.

13.02.2015 22:00
debata (6)

Zatiaľ výber daní dáva priestor na tohtoročné dodatočné reformné opatrenia v sume 123 miliónov eur. Vláda by si mala uvedomiť, že balíček musí smerovať na skutočné reformy. Je sa na čom poučiť, keďže prvý balíček mal plusy, no zďaleka nebol ideálny.

Je dobré, že minister financií pri druhom balíčku hovorí o ďalšom znižovaní odvodov pre ľudí s nízkymi a strednými príjmami. Toto opatrenie bolo popri ponechaní dávok pri nástupe do práce pre dlhodobo nezamestnaných niečo, na čom je z prvého balíčka možné stavať. Slovensko zažíva ekonomicky dobré obdobie, a to treba využiť na to, aby sme sa pripravili na príchod krízy. Dobré a zlé časy sa totiž striedajú v pravidelných cykloch a tieto vonkajšie vplyvy sa dajú znížiť len dlhodobou politikou.

Ak bude kvalitná pracovná sila pri znížení odvodov lacnejšia, počas krízy nebude dôvod toľko prepúšťať. Naopak, pokračovanie v opatreniach typu vlaky zadarmo či dotácie na energie by mala vláda ešte zvážiť. Lepšie je podporiť úspory energií, ako dotovať ľuďom donekonečna vysoké účty za kúrenie. Rovnako vlaky zadarmo by mohli fungovať lepšie, ak by sa zároveň rušili paralelné dotované autobusové linky a štát mal kvalitnejšie vlaky.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #sociálny balíček