Zvláštna hra

Roky sa na Slovensku hrá zvláštna hra. Politici sa tvária, že zdravotníctvo je bezplatné, a tak pacienti očakávajú, že všetko dostanú zadarmo. V skutočnosti však obe strany vedia, že všetko je inak.

15.02.2015 22:00
debata (8)

Rezort je dlhodobo podfinancovaný a ešte aj to málo, čo doň natečie, sa tuneluje. Tejto situácii sa prispôsobili aj pacienti, ktorí nenechávajú nič na náhodu a platia „všimné“, lebo vedia, že na rozdiel od Jamesa Bonda žijú iba raz…

Je pozoruhodné, že hneď ako jeden lekár úplne neprijateľným spôsobom pomenoval veci, sa strhla vášnivá debata.

To, že mravokárcovia z opozičných parlamentných lavíc sa zmohli jedine na to, že podali trestné oznámenie, ale sami neponúkli žiadne riešenie.

Z malej sondy, ktorú urobil denník Pravda, však vyplynulo, že časť všeobecných lekárov u nás nemôže príliš vyskakovať. Ak podľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne mal „obvoďák“ v priemere iba 1¤115 poistencov, pričom od ich počtu sa odvíjajú jeho príjmy, tak o trojnásobku priemernej mzdy v hospodárstve (čo bola požiadavka lekárov v r. 2011) môže iba snívať.

Alarmujúca je situácia vo vidieckych oblastiach. Pred dvomi rokmi sme informovali o situácii v obci Trnavá Hora v okrese Žiar nad Hronom, kde napriek tomu, že lekárovi núkali byt aj výhodný prenájom ambulancie, nedokázali do dediny prilákať nového „obvoďáka“. Žiaľ, takýchto Trnavých Hôr je na Slovensku oveľa viac. S pribúdajúcim počtom takýchto obcí klesá dostupnosť zdravotníckej služby, ktorú sme donedávna považovali za úplnú samozrejmosť. A je len otázka času, kedy sa to začne prejavovať na zdravotnom stave obyvateľstva.

Aby sa situácia v zdravotníctve zlepšila, treba urobiť zmeny minimálne v troch oblastiach. Predovšetkým by bolo treba skoncovať so súčasným oligopolom zdravotných poisťovní, ktoré z pohľadu klienta neprinášajú žiadnu pridanú hodnotu, iba parazitujú na systéme. Doteraz nikto nezodpovedal otázku, prečo by zdravotné poisťovne z verejných financií mali vytvárať zisk.

Pokiaľ peniaze, ktoré si ľudia povinne platia prostredníctvom zdravotných odvodov, nepôjdu v plnom rozsahu do zdravotnej starostlivosti, tak budú chýbať v zdravotníckych zariadeniach. To je nad slnko jasnejšie. Otázka je, či sa na Slovensku nájde politik, ktorý bude mať odvahu a urobí túto zmenu tak, aby bola v prospech poistencov, a nie poisťovní, lebo doterajšie vyhlásenia premiéra (ktorý už dlhšiu dobu o unitáre mlčí) tomu veľmi nenasvedčovali.

Druhým, rovnako nevyhnutným opatrením je aj zlepšenie hospodárenia v nemocniciach. Predražené zákazky na zdravotnícku techniku odčerpávajú zdroje, ktoré by mohli byť využité inde. Pokiaľ sa budú po krajine beztrestne premávať „Páni 10¤%“, ktorých jedinou prácou je sprostredkovanie provízií, tak sa nemocnice budú topiť v dlhoch.

Tretím bodom sú platby za poistencov štátu. Nemožno v opozícii tvrdiť, že 5¤% z vymeriavacieho základu je nevyhnutné minimum, a potom vo vláde „konsolidovať verejné zdravotníctvo s dôrazom na jeho finančnú stabilizáciu“ spôsobom, že platby klesnú na 4,16 %.

Bez týchto konkrétnych reforiem budeme aj ďalej hrať hru, ktorej v skutočnosti nik neverí. Na vlastnú škodu.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #zdravotníctvo #lekári