Dobré a zlé riešenia

Tí, čo iniciovali zrušenie poplatkov za objednanie u lekára na konkrétny termín, to zrejme nemysleli zle. Zobrali však do úvahy názory iba tých, čo kritizujú, že musia pre prednostné vyšetrovanie bohatších dlhšie čakať pred ambulanciou.

16.02.2015 22:00
debata (3)

Predtým, ako sa poslanci rozhodli zmeniť zákon, mali si vypočuť aj hlasy inej skupiny pacientov, ktorí nemusia byť iba solventní, ale im pracovné povinnosti či starostlivosť o malé deti neumožňujú vysedávať v čakárni. Radšej zaplatia hoci aj deväť eur, aby ich skôr vybavili.

Predovšetkým však chýbala predchádzajúca diskusia o tejto citlivej otázke s lekárskou obcou. Ukazuje sa totiž, že ak sa zruší tento typ poplatkov, tak vo väčšine ambulancií nebudú zadarmo nikoho dopredu objednávať. Vrátia sa k zatracovaným časenkám, alebo k systému kto skôr príde, ten skôr melie… A ten, čo pribehne až ako dvadsiaty, nemá istotu, či sa dostane na rad.

Toto chcú docieliť naši zákonodarcovia? Nehovoriac o tom, že sa tým otvárajú nové možnosti pre „všimné“. Ponúka sa aj iné riešenie, hoci žiaľ nie pre všetkých. Doktor si s pacientom na základe Občianskeho zákonníka dohodne vyšetrenie mimo svojich ordinačných hodín, čo sa môže považovať za nadštandard, a teda to bude stáť už „klienta“ oveľa viac.

Jednou z ciest by bolo, keby poisťovne zvýšili platby za celoročnú starostlivosť o pacientov. Nájdu sa na to za súčasnej situácie v našom zdravotníctve rezervy? Mali by sa. V každom prípade by lekári neboli takí závislí od rozličných poplatkov, „dobrovoľných darov“ a celonárodných pretekov, kto prvý vo svojej databáze zaeviduje až tritisíc pacientov. Tak sa naozaj nedá liečiť.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #poplatky u lekárov #časenky