Exemplárny prípad

Nad Slovenskom v uplynulých dňoch prehrmelo niekoľko káuz spojených s podplácaním. Dočkáme sa aj dažďa? Tie predchádzajúce škandály totiž išli akosi do stratena. Dodatočne sa dôkazy hodnotili ako nepostačujúce, obe strany sporov sa odvolávali, až sa postupne na ne zabúdalo. Zíde z očí, zíde z mysle...

17.02.2015 22:00
debata (6)

Verejnosť preto oprávnene žiada prokurátorov a sudcov, aby sa k zistenej korupcii stavali neoblomne. A naozaj, v utorok došlo k prvému „výraznému víťazstvu“ nad touto spoločensky nebezpečnou formou trestnej činnosti! Môžeme byť na to hrdí? Komu zasadili úder? Na psychiatrii liečenému 80-ročnému mužovi z dedinky Plaveč. Mal podplatiť lekára až 5, slovom piatimi, eurami. Už sa to riešilo trestným rozkazom, súdnym pojednávaním, potom na Najvyššom súde SR, až Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici vyniesol ortieľ: pol roka podmienečne. Stále však nad celou kauzou visí viacero otáznikov.

Ťažko odhadnúť všetky doterajšie súdne trovy spojené s týmto prípadom, no určite to bolo oveľa viac ako päť eur. Koľko užitočnejších vecí mohli za ten čas urobiť súdne inštitúcie, ktoré sa rady sťažujú, že sú zavalené prácou? Iste, ak sa päťeurové prečiny riešia celé mesiace. Právo, to nie je iba kopa suchých paragrafov. Musí byť aj spravodlivé a malo by byť i ľudské. Na šikanovaní starca, aj keby raz pochybil, kvôli piatim eurám je pramálo spravodlivosti a humanizmu. Najmä keď súdom a prokuratúre beztrestne unikajú veľké ryby. A kedy sa napríklad verejnosť dozvie, ako to je s vyšetrovaným prípadom známeho kardiochirurga?

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #úplatok