Lacnejšie energie

Dostupnejšie a lacnejšie energie sľubuje Európska komisia Európanom s vytvorením energetickej únie. Plány, ktoré v stredu predstavil podpredseda komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič, sú odvážne. V konečnom dôsledku môžu mať spomínaný efekt. Všetko bude závisieť od toho, ako sa plány rozmenia na drobné. Väčšina zo zámerov totiž už na stole v minulosti ležala.

25.02.2015 22:00
debata (4)

Prvou vážnou oblasťou sú dodávky plynu. Únia sa roky usiluje znížiť závislosť od Ruska, ale ide to pomalšie, ako sa predpokladalo. Boli plány na alternatívne dodávky kaspického plynu cez plynovod Nabucco, no stroskotali. Teraz komisia hovorí o plynovode Južný koridor, ktorý má rovnaké zdroje plynu ako Nabucco. Prípadný úspech diverzifikačných snáh je víziou na niekoľko rokov dopredu.

Podstatne konkrétnejšie je úsilie Európskej komisie o transparentnejšie zmluvy na nákup plynu. Každá krajina rokuje s Rusmi o jeho nákupe zvlášť a ceny sú neverejné. Bolo by logické, ak by výhodnejšie podmienky mali všetky štáty EÚ a eliminovali sa tak geopolitické plynové hry, ktoré Rusi obľubujú. Jednotný nákup plynu je však technicky ťažko uskutočniteľný, a tiež sa ozývajú prví odporcovia, ako napríklad premiér Viktor Orbán. Zdalo by sa, že ide o výnimku, keďže Maďarsko to s podporou Ruska niekedy preháňa. Zverejniť zmluvy o nákupe plynu sa však zdráhajú aj Nemci…

Európska komisia opäť otvára otázku podpory obnoviteľných zdrojov energie a zvyšovania energetickej efektívnosti. V prípade obnoviteľných zdrojov možno zatiaľ v Európe hovoriť o dobrej myšlienke, ale horšej realizácii. Prvotný motív bol dotovať výrobu energie napríklad zo slnka, a tak ušetriť na nákupe ropy a plynu. Počiatočne drahé technológie pri solárnych kolektoroch mali postupne zlacnieť, a tak sa stať konkurencieschop­nými. Problém však je, že energia zo slnka konkurovať plynu stále nedokáže, a tak ju treba dotovať. Komisia preto má čo v tejto oblasti naprávať.

Aj podpora energetickej efektívnosti tu už bola. V tomto smere je dobré, že Európska komisia uvažuje o pokračovaní programu. Zatepľovanie budov a iné úsporné opatrenia domácností sú potrebné podobne ako efektívnejšie technológie v podnikoch. V tomto smere by sa však mal zohľadniť princíp regionálnych rozdielov a stav, keď ekonomicky zaostalejšie krajiny ako Slovensko potrebujú vyššiu podporu oproti napríklad Nemecku.

Dá sa diskutovať o tom, ako by sa veci mali robiť lepšie, ale faktom ostáva, že je dobré, že aj cez energetickú úniu sa Európa posilňuje. Maroš Šefčovič hovorí o najväčších zmenách za desiatky rokov. Určite ceny energií, o ktoré v konečnom dôsledku ide, sú aj pre Slovákov mimoriadne podstatné z hľadiska životnej úrovne.

Energetická únia prichádza po bankovej, rozpočtovej a menovej únii. V Európe sa zvyšuje jednotnosť, čo je dobre. Na druhej strane stanovené pravidlá sa musia viac dodržiavať. Dokazujú to aj výnimky voči Grécku. Práve v oblasti dodržiavania dohodnutého sa nájdu ešte značné rezervy.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Európska komisia #Maroš Šefčovič