Deň víťazstva

Dve názorovo vyhranené skupiny osobností nášho spoločenského života predložili prezidentovi dva rozličné listy na tú istú tému. Radia mu, kam má ísť na okrúhle výročie víťazstva nad fašizmom.

05.03.2015 22:00
debata (15)

Kým jedni ho vyzývajú, aby svojou účasťou na oslavách v Moskve prispel k naplneniu odkazu obetí našich osloboditeľov: „Nepripusťme už nikdy, aby nenávisť medzi národmi zvíťazila!“, druhá by považovala „za cynické a absurdné“, keby si toto jubileum pripomínal „v hlavnom meste v súčasnosti čoraz agresívnejšieho Ruska, prepadajúceho sa do extrémneho nacionalizmu“. Preto by vraj mal Andrej Kiska cestovať do Kyjeva.

Ktovie, či si táto druhá názorová skupina preverila, či vôbec dostal pozvánku od Petra Porošenka, lebo v posledných rokoch sa na Ukrajine deň kapitulácie nacistického Nemecka na rozdiel od Ruska nepovažoval za jeden z najdôležitejších štátnych sviatkov. Tam sa fakty a hodnoty súvisiace s bojom proti fašizmu zrelativizovali. Veď aj tento rok začali fakľovými pochodmi vo viacerých mestách na počesť vlastizradcu Stepana Banderu. Vlani svet obletel výrok nového gubernátora Chersonskej oblasti Odarčenka, ktorý hovoril o Hitlerovi ako o osloboditeľovi.

Pre slovenského prezidenta by to však nemalo byť podstatné. Na ústredné oslavy výročia takejto udalosti sa predsa nechodí politikárčiť ani niekomu pochlebovať, ale preto, aby sa vzdal hold krajine, ktorej obyvatelia cez vojnu najviac trpeli a súčasne mali rozhodujúci podiel na porážke nacizmu. A k tomuto dedičstvu sa dosiaľ hrdo hlási.

Na Slovensku je pochovaných 60¤659 sovietskych vojakov. Neexistuje štatistika, akej boli národnosti. Ale bez rozdielu im všetkým patrí hold. Hold aj z tribúny na Červenom námestí v Moskve.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #nacionalizmus #Andrej Kiska #rasová nenávisť