Naberanie obrátok

Vlaňajší rast slovenskej ekonomiky na úrovni 2,4 percenta bol slušný. Dôležitejší ako číslo o celkovom raste je však fakt, z čoho sme profitovali. Rok 2013 ešte domáca ekonomika prežila s tým, že bola odkázaná na každoročné zvyšovanie exportu. Keď sa export nezvyšoval, smerovali sme pravidelne k stagnácii a každý si pamätá rok 2009, keď pre svetovú krízu a skresanie exportu stratili prácu desaťtisíce Slovákov.

09.03.2015 12:00
debata (2)

Vlaňajšok bol rokom, keď sa krajina nemohla spoliehať na to, že absolventi škôl sa automaticky zamestnajú najmä v priemysle, v ktorom dominujú automobilky. Zdá sa, že kapacity automobiliek sa naplnili a budeme radi, ak si plus-mínus udržia súčasnú výkonnosť. To, kde si ľudia vlani mohli nájsť prácu, boli skôr služby. Prečo to tak bolo? Jednoducho pri zlacnení ropy a energií sa vlani nedostavila na Slovensko inflácia a, naopak, celkovo sa ceny prakticky nezmenili. Platy však vo veľkých fabrikách rástli aj pre čoraz silnejšie odbory. Navyše pri mimoriadne nízkych hypotékach mnoho ľudí znížilo splátky úverov.

Summa summarum, pracujúci vo väčších mestách mali vlani popri základných výdavkoch k dispozícii viac voľných peňazí a časť z nich minuli. Po chudobnejších rokoch si ľudia dopriali konečne v domácnosti nové spotrebiče, niektorí išli aj na dovolenku či namiesto domácej kuchyne stavili aspoň raz za čas aj na reštauráciu.

Na túto situáciu netrpezlivo čakali ľudia, ktorí roky snívali o vlastnom biznise. Otvoriť si napríklad kaviareň v hlavnom meste už nie je také rizikové ako pred pár rokmi. Je tu slušná šanca prežiť.

Samozrejme, nič nie je zďaleka také ružové. Hlavným problémom krajiny naďalej je, že kým v Bratislave aj v okrajovej časti mesta nová kaviareň prežije, v Michalovciach či v Rimavskej Sobote má takýto podnikateľský plán naďalej malé šance. Stále chýbajú diaľnice, ktoré by investorov roztrúsili po celej krajine. Daňové a odvodové zaťaženie je stále relatívne vysoké a málo motivačné na to, aby prinieslo príchod technologicky náročnejších investorov, ktorí nehľadajú len lacnú pracovnú silu.

Školstvo stále produkuje príliš veľa nezamestnaných, čo si krajina nemôže dovoliť. Na druhej strane je dobré, že výstavba diaľnic pokračuje, aj keď, ako to už býva, s určitým meškaním. Je dobré, že sa znížili odvody pre ľudí s nižšími platmi a nezamestnaným pri nájdení práce štát dočasne necháva dávky. Zároveň nezamestnaným štát dávky podmieňuje prácou pre mesto či obec. Všetko však treba viac zladiť.

Úrad práce spolu s mestom napríklad nezamestnanému nájde brigádu, ale zamestnávateľ nemusí mať dôvod, aby si pracovníka nechal. Radšej využíva systém štátom dotovanej práce. Dotácie však majú význam len vtedy, ak sa nezamestnaný časom trvale zaradí do pracovného procesu. Reformy treba zlepšiť, aby domáca ekonomika bola pripravená aj na horšie časy. Vývoj vo svete totiž malé Slovensko neovplyvní, a preto rezervy musíme hľadať len u seba.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #rast ekonomiky