Dôslední

Dôslednosť sa vypláca. Ak by dnes Slovensko uznalo Kosovo, malo by zjavne problém, ako sa postaviť k ruskej anexii Krymu. Nie je predsa možné dožadovať sa rešpektovania územnej integrity v jednom prípade a v druhom ju ignorovať. Politici tých krajín, ktoré takýto nepremyslený krok urobili, sú dnes v nezávideniahodnej situácii.

13.03.2015 22:00
debata (5)

Kosovská nezávislosť bez súhlasu Srbska je porušením medzinárodného práva. Každé uznanie štátu v rozpore s medzinárodným právom iba podporuje separatistické tendencie. Plody tejto nezodpovednej politiky už žneme, lebo zlyhanie Západu v prípade Kosova Rusko cynicky zneužíva, tak ako to už v minulosti predpokladali odporcovia tohoto neuváženého kroku.

Tento nebezpečný precedens sa Európe vracia späť ako bumerang v podobe odštiepeneckých regiónov Podnesterska, Abcházska, Južného Osetska a najnovšie aj Krymu, ktoré sú pod kontrolou Moskvy.

Uznanie Kosova, na ktoré nás vyzývajú poslanci Európskeho parlamentu, by bol preto veľký omyl. Ak v medzinárodných vzťahoch je jedným z najdôležitejších prvkov snaha o budovanie bezpečnostnej architektúry, tak takýto krok by bol jeho priamym popretím.

Balkán je ako sud s pušným prachom. Keďže z vlastnej histórie vieme, kam vedie medzinárodná politika, ktorá používa dvojaký meter, sme si vedomí, že našou úlohou nie je a v žiadnom prípade nemôže byť kresanie iskier, z ktorých môže vzplanúť požiar.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Kosovo #anexia Krymu