Zmena?

Hoci podľa ústavy sa Slovenská republika neviaže na nijakú ideológiu ani náboženstvo, v praxi to vyzerá inak. Štát na fungovanie cirkví minulý rok vynaložil viac ako 38 miliónov eur, pričom katolícka cirkev dostala 22 miliónov.

16.03.2015 22:00
debata (3)

Čo je však oveľa horšie, predovšetkým katolícka cirkevná hierarchia a časť politických špičiek sa všemožne usilujú potláčať svetský charakter štátu. Výsledkom tejto snahy bolo napr. prijatie Základnej zmluvy so Svätou stolicou. Aj keď je to predovšetkým agenda KDH, tak sa jej s veľkou vervou ujal Vladimír Mečiar, ktorý si chcel takýmto spôsobom získať priazeň najväčšej cirkvi. Paradoxne, v tejto línii pokračuje aj sociálnodemokra­tický Smer.

Slová ministra kultúry Mareka Maďariča, že je nutné prehodnotiť financovanie cirkví, treba brať preto s rezervou a ešte viac vyjadrenie KBS, že katolíci sa ministrovej iniciatíve o zmene financovania nebránia. Na druhej strane sú možno prvým náznakom zmeny.

Referendum o rodine o. i. ukázalo, že cirkev už ani zďaleka nemá taký vplyv na veriacich, ako by sa mohlo zdať, a teda už nie je ani takým zaujímavým partnerom pre politikov.

Či sa za zmenou postoja skrýva tento kalkul alebo niečo iné, dôležité je, že Madarič túto otázku otvára. V podstate čas na to, aby cirkvi boli od štátu finančne nezávislé, už dozrel dávno, len túto agendu nikto neotváral. Jednak tomu bráni spomínaná Vatikánska zmluva a jednak bolo pre politikov výhodné mať takého silného spojenca, ako je cirkev. Keďže tento druhý aspekt sa vytráca, dôvody na prehodnotenie doterajšieho status quo silnejú.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Maďarič #Ministerstvo kultúry #odluka cirkví od štátu #financovanie cirkví