Koniec prímeria?

Vlastne bolo na počudovanie, ako dlho vydržal medzi Andrejom Kiskom a Robertom Ficom stav akéhosi prímeria. Niektoré kroky jednej či druhej strany sa síce mohli považovať za akési vymedzovanie priestoru (nevymenovanie sudcov Ústavného súdu, rozdielne názory na riešenie situácie na Ukrajine a tak ďalej), ani jeden však toho druhého neoslovoval priamo. Je evidentné, že tento stav sa chýli k svojmu koncu.

22.03.2015 22:00
debata (175)

Prezident Kiska využil nevhodné výroky ministra zdravotníctva Viliama Čisláka, bagatelizujúce kauzu nákupu CT v Piešťanoch, ktorá stála funkcie predsedu parlamentu Pavla Pašku, ministerku Zuzanu Zvolenskú a nominantov Smeru v správnych orgánoch dotknutej nemocnice, na tvrdú kritiku stavu nášho zdravotníctva.

Tu treba povedať, že hlava štátu má samozrejme právo hovoriť o čom chce a kedy chce. V našom ústavnom poriadku síce prezident nemá exekutívne právomoci alebo zákonodarnú iniciatívu, z toho však nevyplýva, že by sa mal venovať výlučne reprezentatívnym úlohám a o dianí v spoločnosti by mal mlčať ako voš pod chrastou. Tým skôr, ak ide o takú citlivú a zlyhávajúcu oblasť, akou je naše zdravotníctvo.

Na druhej strane je však zrejmé, že zužovať politickú zodpovednosť za stav nášho zdravotníctva na posledných dvoch ministrov (Zvolenskú a Čisláka) a na obdobie jedinej vlády znamená účelové zjednodušovanie. Ani z toho, že v rámci kauzy podozrivého schránkového tendra musel odstúpiť Paška, ktorého niekdajšie obchodné aktivity v rezorte boli všeobecne známe, ešte nijako nevyplýva, že vinu za predražené nákupy a mrhanie verejnými peniazmi v zdravotníctve možno hodiť čisto na hlavu ľudí z prostredia Smeru. To by sme najprv museli zabudnúť, že dnešný stav zdravotníctva sa „pripravoval“ dlhé roky, za spoluúčasti napríklad Viliama Soboňu, Rudolfa Zajaca a mnohých ďalších veľduchov prakticky zo všetkých ponovembrových vládnych garnitúr.

Ak teda Fico tvrdí, že svojím vyhlásením, ktoré akoby zužovalo vinu za biedu celého rezortu na súčasnú vládu, Kiska predbieha predvolebný boj (parlamentné voľby budú už len o rok a je jasné, že zdravotníctvo bude jednou z tém), má na to celkom dobré dôvody. Iná vec je, že pomôcť si nemôže. Ak Kiska pred a po svojom zvolení avizoval, že bude vo funkcii aktívne komentovať problematické oblasti, ktoré sa týkajú všetkých občanov, potom zdravotníctvo je „nepriestrelná“ voľba.

Pochopiteľne, že tá strana, ktorá bude o rok obhajovať svoju vládu, bude v kampani ťahať za kratší koniec. Ten, kto sa obhajuje, že jeho vláda urobila všetko, čo bolo v jej silách, aby zlepšila situáciu v niektorom dlhodobo upadajúcom rezorte, je na tom pred voľbami vždy o čosi horšie, ako ten, kto jednoducho povie, že vláda mala urobiť viac. Iba veľmi naivný človek bude pritom dnes tvrdiť, že nie je jasné, na čej strane bude o rok prezident a ľudia, ktorými sa obklopil.

© Autorské práva vyhradené

175 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #zdravotníctvo #Andrej Kiska