Živá fakľa

Pri čítaní správy, že neznámy páchateľ uprostred noci polial horľavinou dvoch bezdomovcov a následne ich zapálil, každého premkne hrôza a následne si položí otázku: Čo to mohlo byť za človeka?

24.03.2015 22:00
debata (4)

Treba za jeho činom hľadať frustráciu, potláčanú agresivitu alebo psychickú poruchu osobnosti? Akokoľvek si navzájom môžeme prekážať, takýto akt je neospravedlniteľný.

V spoločnosti, ako je tá naša, prevládajú predsudky voči inakosti akéhokoľvek druhu, ktoré ústia až do fyzického násilia. Dobití gayovia a Rómovia o tom vedia svoje… Aj keď sa o tom veľa nehovorí, obeťami brutálneho násilia sa stávajú často aj ľudia bez domova. Nenávisť a strach z nich robia ľahké terče. Prípad z Trenčína, žiaľ, nie prvý svojho druhu. Smutné je, že k takémuto podpaľačskému útoku na bezdomovcov už v minulosti priamo na sídlisku Juh došlo.

Zároveň je alarmujúce, že takéto správanie sa v mnohých prípadoch vyskytuje u mládeže a nevyhýba sa ani vysokoškolsky vzdelaným ľuďom. Podobný prípad, ktorý sa stal v r. 2004 v Nových Zámkoch, spáchali dvaja neplnoletí, pričom ich obeť následkom popálenín podľahla. Českú verejnosť zasa pred 10 rokmi šokovali prípady, keď v priebehu dvoch májových nocí našli dve podpálené telá bezdomovcov.

Ak sa ktorákoľvek živá bytosť zredukuje na niečo menejcenné, tak presvedčenie „nemôžete medzi nami žiť“, sa poľahky zmení na „nemôžete žiť“. Pri každom takomto čine by sme mali spozornieť, lebo toto sme tu už raz mali!

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #bezdomovci #podpaľač