Silný rast

Kto si myslí, že čísla o raste ekonomiky sú nuda, mal by spozornieť. Slovenská ekonomika smeruje k takému rastu, ktorý pozitívne pocíti každý obyvateľ.

01.04.2015 09:00
debata

Pri stabilnejšom a vyššom príjme, lacnejších nákupoch či dostupnejších úveroch. To všetko sa skrýva za číslami, ktoré v utorok zverejnila Národná banka Slovenska. Domáca ekonomika má tento rok rásť až o 3,2 percenta. Ešte v januári NBS hovorila o raste na úrovni 2,9 percenta.

Pritom vôbec nemusí byť všetkým dňom koniec. Práve od výkonu ekonomiky sa odvíja životná úroveň obyvateľstva. Rast nad tri percentá sme mali naposledy v roku 2011. Rekordný, takmer 11-percentný sme zažili v roku 2007. Dôležité je, že kým ešte vlani rezort financií predpokladal, že zamestnanosť v krajine na úrovni 2,4 milióna ľudí z roku 2008, keď sa začala svetová kríza, dosiahneme opäť až v roku 2017, už teraz je jasné, že to bude podstatne skôr. Nezamestnanosť má tento rok klesnúť na 12 a do roku 2017 na 10 percent.

Všetko bude závisieť práve od výkonu ekonomiky. Tento rok sa stretlo viacero dobrých faktorov. Cena ropy prudko klesla a mohla by ešte zostať pomerne lacná. Zároveň sa výrazne oslabilo euro, čo ale predovšetkým potiahne náš export. Pri otvorenosti slovenskej ekonomiky môže rast pokojne na konci tohto roka siahať k piatim percentám.

Rizikami na druhej strane sú európska deflácia, teda pokles cien, ktorý by zasiahol slovenských výrobcov. Práve na odvrátenie tohto rizika začala Európska centrálna banka tlačiť peniaze s tým, že nespôsobí veľkú infláciu a následne znehodnotenie úspor. Ak sa to podarí, lepšie časy potrvajú dlhšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #ekonomický rast