Druhé varovanie

Absencia silnej pravicovej strany, ktorá by bola protipólom Smeru, vedie občas k úvahám, že by bolo možno dobré inšpirovať sa Maďarskom, kde už takmer dve dekády funguje systém dvoch silných strán.

13.04.2015 22:00
debata (2)

Odhliadnuc od faktu, že politické paralely pokrivkávajú, po nedeľných doplňovacích voľbách u našich južných susedov, v ktorých zvíťazil kandidát krajne pravicového Jobbiku, môžeme povedať, že nebolo.

Orbánovi sa síce podarilo vyčistiť priestor napravo od stredu, no s tým, ako si postupne uzurpuje všetku moc v krajine, pre časť voličov stráca príťažlivosť. Sklamaný volič sa však neobracia na socialisticko-liberálnu opozíciu. Tá je v jeho očiach zdiskreditovaná a ani päť rokov pôstu jej nepomohlo zbaviť sa nálepky: skorumpovaná. A tak hľadá nové alternatívy. Tým, že Orbán vyplnil každú škárku na pravoboku, nemôže v Maďarsku fungovať efekt tzv. centristického populizmu známy zo Slovenska, ktorý dal vzniknúť stranám ako SOP, ANO a pod.

Februárová prehra kandidáta Fideszu v doplňovacích voľbách vo Veszpréme, po ktorej stratil Orbán 2/3 väčšinu v parlamente, bola prvým varovaním, tesná prehra v obvode Tapolca-Ajka-Sümeg je tým druhým. Šanca, že by extrémisti posilnení týmito úspechmi napokon parlamentné voľby vyhrali, je malá, skôr existuje obava, že predbehnú socialistov, ktorí doteraz predstavovali protiváhu Orbánovi, a nastane pat. Ten by ich mohol priviesť do vlády.

V susednom Rakúsku si už síce otestovali model, keď ľudovci vládli s Haiderovými slobodnými. Pravicoví populisti pri kormidle sa zdiskreditovali sami a je predpoklad, že podobne by to dopadlo aj v Maďarsku. Je to však príliš vysoká cena za učenie sa na vlastných chybách.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Fidesz #Smer #Jobbik