Dá sa to aj bez kriku

Kríza v žilinskej nemocnici sa skončila. Zdá sa, že po jedenásťhodinovom maratóne rokovaní sú s kompromismi spokojné všetky strany: vedenie, lekári, zdravotné sestry i ministerstvo.

17.04.2015 22:00
Žilina, nemocnica Foto: ,
Výpovede dalo koncom februára 14 lekárov z interného oddelenia žilinskej nemocnice.
debata

Otázka znie, prečo sa neúnosná situácia musela naťahovať takmer dva mesiace, dokonca sa stala jedným z argumentov pri neúspešnom odvolávaní ministra Viliama Čisláka v parlamente.

Na rozdiel od predchádzajúcich revolt pracovníkov v zdravotníctve nešlo o zvyšovanie platov, ale o zlepšenie ich pracovných podmienok a prostredia, v akom sa starajú o pacientov. Takmer siedmim desiatkam sestier išlo aj o skoncovanie s ustavičným preťažovaním a absurdnými množstvami (i nezaplatených) nadčasov.

Žilinské centrálne zdravotné zariadenie je akousi ukážkou koncentrácie väčšiny problémov, s ktorými zápasia aj ostatné nemocnice na Slovensku. Preto je vari dobré, že sa tak detailne zhodnotili a postupne sa nachádzali aj ich riešenia, aké by sa mohli bez osemtýždňového napínania svalov a nervov prijímať aj inde.

Ukázalo sa, že mechanické šetrenie má svoje limity. Keď sa tie prekročia, celkový efekt je ešte negatívnejší. V niečom môže pomôcť štát (rekonštrukcia interného oddelenia), no v mnohom záleží na organizácii práce a prístupe vedenia (to predchádzajúce v tomto zlyhalo) k podnetom svojich zamestnancov, ktorým ide najmä o úroveň poskytovanej zdravotnej starostlivosti a tým aj o stabilizáciu situácie v nemocnici.

To je základný predpoklad toho, aby im nielenže lekári a sestry naďalej neutekali, ale aby získali nových prepotrebných kolegov, kolegyne a pomocný personál. Samozrejme, dodržiavanie prijatej dohody treba kontrolovať. Potom budú spokojní aj pacienti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #zdravotné sestry #výpovede #žilinská nemocnice