Nahrávame s Igorom

Priatelia, nezúfajte! Čas dovoleniek, kúpania a letnej turistiky sa nezadržateľne blíži. Dôkaz? Do médií sa práve dostáva pokračovanie prázdninového hitu: „Nahrávame s Igorom“. V hlavnej úlohe osvedčené duo: gazda pravice Radoslav Procházka a rozviedčik samouk Igor Matovič.

04.05.2015 22:00
debata (11)

Bezmála takto pred rokom sa známy bojovník za čistotu v našej politike Matovič vytasil s nahrávkou, na ktorej mal s ním Procházka dohadovať nekalé financovanie svojej prezidentskej kampane. Keďže Procházka nielenže zapieral, ale odmietol aj Matovičov variant Božieho súdu – detektor lži, uprostred leta sa príslušná časť nahrávky záhadne vzdialila z Matovičovho notebooku a objavila sa na internete. Aj s Matovičovými patetickými komentármi.

Teraz sa na internete rovnako záhadne objavila nahrávka, ktorá je vraj kompletná. Slovko „vraj“ je dôležité: vyčkajme na vrchol uhorkovej sezóny, či sa náhodou z archívov obyčajného rozviedčika nezatára na internet ešte niečo ďalšie.

Čo nám vlastne gazda a jeho nahrávač pripravili tentoraz? Šéf Siete tvrdí, že po vypočutí nahrávky si všetci máme urobiť svoj názor sami. Vďaka za radu, to by sme urobili tak či tak. Beztak sa o aktéroch nedozvedáme nič nové ani prevratné.

Na jednej strane platí, že ak malo ísť naozaj o daňový podvod v štádiu prípravy, potom je pre laika naozaj ťažké rozsúdiť, kto tu „pripravoval“ viac: či ten, kto opakovane zavádza reč na možnosť ogabať štát o daň a správa sa ako najatý provokatér, alebo ten, čo mu na to povie: „Uhm.“ Na druhej strane, Procházkovo odmietnutie toho, že by za Matovičom niekoho posielal so žiadosťou o inzerát bez bločku, ho ešte nevyviňuje natoľko, ako sa dnes sám tvári. Nikoho za Matovičom neposielal; prišiel za ním aj sám, hoci so žiadosťou o „kamarátsku zľavu“.

Na jednej strane si tu Matovič tajne nahráva svojho kolegu – i keď z konkurenčnej strany – ako posledný bretschneiderík. Na druhej strane mu vôbec nedochádza, že nahráva vlastne aj dôkaz o tom, ako on sám, hoci poslanec, manažuje politickú inzerciu v médiách, ktoré vlastní. Na tretej strane, prečo takáto maličkosť neprekáža parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií? Ak už teda neprekážala Procházkovi, ktorý, aspoň podľa nahrávky, očividne bral aktívne podnikanie poslanca NR SR ako normálnu záležitosť?

Je toho však viac, čo obaja berú ako samozrejmosť. Napríklad keď Procházka hovorí o tom, ako si prezidentský kandidát Andrej Kiska „predplatil“ na rok jednu z vychytených agentúr skúmajúcich verejnú mienku a ako si jeho štáb „poistil“ pozitívnu publicitu v istých novinách… Aj o zákernosti KDH, Mostu a rôznych iných potenciálnych partnerov. Áno, môžu to byť všetko len reči. Tá nevzrušená samozrejmosť, s akou ich gazda so svojím nahrávačom rozvíjajú, však zamrazí. Aká to radosť, byť v politike a ľuďom nahovárať, že im chcete slúžiť!

Ešte že je 5. máj okrem iného Svetovým dňom hygieny rúk. Buďme radi, ak si ich umyť môžeme. Sú medzi nami takí, čo ich čisté nebudú mať, ani keby si ich zodrali z kože. Je len smola, že práve takí sa cítia povolaní vládnuť nám.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Procházka #Igor Matovič #nahrávka