Patrí sa poďakovať

Sviatok víťazstva nad nacizmom a fašizmom nie je kontroverzný. Neobsahuje žiadne „...ale...“, za ktorým by malo nasledovať nejaké popretie toho, čo stojí pred ním. Oslava víťazstva nad najhroznejšou temnotou moderných dejín si nezaslúži mudrovanie, aké je dnes počuť zo všetkých strán.

08.05.2015 22:00
debata (41)

Keby Spojenci nevytlačili armády hitlerovcov z okupovanej Európy a neprenasledovali by ich z východu i zo západu až do konečnej úplnej a bezpodmienečnej kapitulácie, veľká väčšina z dnešných mudrlantov by sa najskôr nikdy nenarodila. A ak áno, narodili by sa otrokom ako otroci alebo možno niekde v sibírskej tajge, kam by sa museli vysťahovať zvyšky Slovanov, aby uvoľnili lebensraum panskej rase.

Keby sa Červená armáda bola zastavila na hraniciach vtedajšieho Sovietskeho zväzu, u nás by (ešte chvíľu) pokračoval režim, v ktorom lacné vajíčka a maslo pre jedných boli vyvážené plynovými komorami pre druhých. Režim, ktorý sa tváril ako stelesnenie túžob po národnej samostatnosti, hoci v skutočnosti jeho bábkovú vládu postavil do pozoru hociktorý nímand v nemeckej uniforme. Na čele s farárkom, čo žehnal vrahom žien a detí z vypálených obcí.

Pakt Ribbentrop-Molotov z predvečera vojny, akokoľvek bol hanebný, nič nezmenil na tom, že celá Hitlerova kariéra, ešte dávno predtým, ako sa stal kancelárom a diktátorom, bola zasvätená vojne. Na prvom mieste priorít nacistov bol revanš za prvú svetovú. Cesta k druhej svetovej vojne sa začala už kdesi v mníchovských pivárňach 20. rokov.

Chytráčenie politikov Západu, ktoré vyvrcholilo Mníchovom 1938, a Stalinove tančeky s Hitlerom, ktoré vyvrcholili paktom z leta 1939, nacistov nepochybne povzbudzovali, lenže ich plány boli v hrubom napísané už dávno predtým. Vrátane toho plánu, ktorý vyústil do napadnutia Sovietskeho zväzu o dva roky neskôr.

Nikomu nepomohla snaha dohodnúť sa s Hitlerom. On bol a je pravým pôvodcom a stelesnením najstrašnejšej vojny v dejinách. Snaha pridávať k nemu meno Stalina ako spoluautora iba preto, aby sme ukázali, že sa nám nepáči Putin (lebo o to tu väčšinou ide), je ôsmeho a deviateho mája celkom nezmyselná a necitlivá.

V máji neoslavujeme masového vraha Stalina ani jeho gulag, ani NKVD. Spomíname na obete, ktoré priniesli státisíce a milióny väčšinou mladučkých mužov a žien, v uniformách či bez nich, vďaka ktorým sa pred sedemdesiatimi rokmi skončilo šialenstvo temna, zmaru a genocídy. Je podružné, či mali pritom na čapiciach červené hviezdy, alebo na vlajkách hviezdy a pruhy. Význam ich obetí to nijako nezmenší. Práve vďaka nim sme dnes tu, v zjednocujúcej sa Európe, a môžeme mudrovať nad paradoxmi dejín.

Červená armáda nás oslobodila. Červená armáda tiež v pekle, zvanom východný front, za nepredstaviteľných obetí viazala po štyri roky rozhodujúcu silu nemeckých zbraní, čím uľahčila nielen otvorenie druhého frontu, ale aj odboj v okupovaných krajinách. Už na základe toho, aký krvavý bol napriek tomu ten odboj i druhý front, si môžeme urobiť obraz o tom, čo asi zažívali tí na východe.

Za to sa im patrí slušne ďakovať, nie pľuť im do tvárí.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #oslavy konca druhej svetovej vojny #70. výročie konca druhej svetovej vojny #70. výročie víťazstva nad fašizmom