Múzeum

Tohtoročné oslavy konca druhej svetovej vojny boli s najväčšou pravdepodobnosťou posledným okrúhlym výročím, ktorého sa zúčastnili priami účastníci bojov. S miznúcimi pamätníkmi by však nemala zmiznúť aj historická pamäť na udalosti, ktoré zásadným spôsobom ovplyvnili aj naše dejiny.

19.05.2015 13:00
debata

Česi majú Armádne múzeum Žižkov, Briti známe Imperial War Museum. A čo máme my? Je pravda, že v Piešťanoch a vo Svidníku je expozícia Vojenského historického múzea, ktoré spadá pod Vojenský historický ústav (VHÚ).

V Banskej Bystrici je zasa Múzeum SNP. Samostatné múzeum venované druhej svetovej vojne, navyše v hlavnom meste, však na Slovensku chýba.

Iniciatíva šéfa rezortu obrany Martin Glváča vybudovať takúto expozíciu priamo v priestoroch pod pamätníkom na Slavíne, by túto medzeru mohla zaplniť. Keďže toto pietne miesto navštevuje množstvo turistov i žiakov, je priam ideálne na vytvorenie takéhoto múzea.

Navyše VHÚ by tu mohol sprístupniť množstvo exponátov a fotografií, ktoré sú pred zrakom verejnosti skryté v depozitároch ústavu.

Poznanie histórie je prvým predpokladom na pochopenie toho, čo sa deje v súčasnosti. Naopak, tí, čo sa nepamätajú na minulosť, sú odsúdení na to, aby ju znova prežili. Stať sa opäť potravou pre kanóny, po všetkých tých hrôzach, by bolo krutou odplatou za nevedomosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #druhá svetová vojna