Hranice pomoci

Kamarát Igor býva v osade pri okresnom mestečku na východe a občas sa ma pýta, ako by som riešila taký alebo onaký problém, ktorý súvisí s tým, že on a jeho súrodenci sú bez práce a poberajú dávky v hmotnej núdzi.

19.05.2015 14:00
debata (3)

Niektoré sú jednoduché a podľa môjho bratislavského odhadu by ich mala pomôcť zdolať tamojšia terénna sociálna pracovníčka. S inými, čo sú pre ľudí bez prostriedkov riadne balvany, ako vyradenie z evidencie, odňatie toho či ono príspevku, či celej dávky, sa už nedá pohnúť.

Rozličné zabudnutia a opomenutia bolo možné pred časom ospravedlniť či napraviť, no bolo treba urobiť tak v krátkej lehote určenej zákonom. Igor a jeho súrodenci sa spamätali neskoro. Z Bratislavy im môžem iba neužitočne vyčítať, že sa včas neobrátili na terénnu sociálnu pracovníčku.

Na také výčitky Igor nepovie nič. Hádam preto, že terénna sociálna pracovníčka je ich príbuzná, pred ktorou chcú robiť ramená a nie byť na hanbe ako malí chlapci. Alebo preto, že teta Stela, tak ju volajme, všetko nevie. A Igor mlčí, lebo na svoju rodinu nechce nič zlé povedať.

Mám voči tete Stele a jej kolegyniam neprimerané očakávania. Chcela by som, aby terénna sociálna pracovníčka mala v malíčku prinajmenšom dva zákony, ktoré sa týkajú ľudí bez práce a v núdzi, a ovládala aj ich novely, hneď ako vyjdú v Zbierke zákonov.

A zároveň by mala byť čo najviac medzi ľuďmi a mať tajomnú schopnosť zostavovať včas súpis problémov tých, ktorí sa usilujú udržať si akú-takú dôstojnosť tak, že predstierajú, že je všetko v poriadku a že nemajú dlhy a neplnené povinnosti.

V systéme, ktorý pre terénnych pracovníkov nezabezpečuje pravidelné školenia a ktorý viaže ich činnosť ku konkrétnej obci (aby som vymenovala aspoň dve bariéry), sú to neprimerané očakávania.

Stele ani ďalším sociálnym pracovníkom rozhodne nebudem preto vyčítať, že ľudí v osadách neinformujú o pripravovaných opatreniach, ktoré majú zlepšiť mobilitu za prácou a pomôcť zdolávať dlhodobú nezamestnanosť.

Možnosť získať príspevok na úhradu 80 percent nákladov na bývanie (aj prechodné) pre tých, čo si nájdu prácu aspoň 70 kilometrov od trvalého bydliska, by mohla rozhýbať Slovensko. Aj pomôcť mladým ľuďom odlepiť sa z oblastí, kde nie je práca.

Dlhodobá nezamestnanosť však nie je kvalifikácia na poberanie tohto príspevku. Treba predložiť dve potvrdenia, ktoré nezamestnaný len tak nezíska: kópiu pracovnej zmluvy najmenej na šesť mesiacov a doklad o novej adrese. Takej zmluve však predchádza práca na skúšobnú lehotu a pre takú prácu systém s podporou nepočíta.

Takisto nepočíta s tým, aby s hľadaním práce a ubytovania vo vzdialenom meste pomáhal dlhodobo nezamestnaným terénny sociálny pracovník. Ten má na starosti desiatky ľudí a nulový fond na cestovné a asistenčné služby tohto typu. Tak ako Stela.

Pomoc s mobilitou tu nie je pre ľudí uviaznutých v osadách. Napokon, vedia to aj predkladatelia. Odhadujú, že ju priemerne bude využívať 793 ľudí. Igorovi súrodenci a vrstovníci z osady medzi nimi nebudú.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #hmotná núdza