Veda, slúžka biznisu

Na ministerstve školstva a vedy majú hlavy v smútku. Ak v priebehu týždňa neprejde zákon o transformácii Slovenskej akadémie vied schvaľovacím procesom vlády a nedostane sa do parlamentu, znamená to, že SAV sa nemusí transformovať najbližších šesť rokov. Podľa pravidiel čerpania eurofondov by sa totiž v priebehu jedného programového obdobia nemala meniť právna forma subjektu, ktorý fondy čerpá.

24.05.2015 15:00
debata (7)

Vyzerá to priam katastroficky, však? Niekto niečo nehorázne zanedbal a teraz nás čaká zasa neúspech. Ale keď sa vláda poponáhľa, možnože sa to celé na poslednú chvíľku ešte stihne… a bude opäť dobre.

Nebude. Celý zámer transformácie SAV na verejné výskumné inštitúcie, ktoré vzniknú zlučovaním súčasných ústavov akadémie, je od začiatku do konca veľkým problémom. Už sme zabudli, prečo išli naši vedci do ulíc a hovorili o štrajku? Už sme zabudli, prečo vlastne padol bývalý predseda SAV Jaromír Pastorek?

Príspevky súkromného sektora na Slovensku na vedu a výskum patria dlhodobo k najnižším v Európskej únii.

Bolo to najmä preto, čo sa tu ide teraz v chvate schvaľovať. Vedenie SAV svoje zámery transformácie nedokázalo obhájiť pred veľkou časťou vlastného publika, čiže pred vedeckou obcou združenou v akadémii vied. Navyše hralo po celý čas dvojakú hru. Na jednej strane (nedostatočne) upokojovalo „svojich“ ľudí, že všetko je v poriadku, nikomu nič nehrozí a všetko je vecou diskusie, na strane druhej sa pred vládnymi politikmi – to je jedno, ktorej vlády, keďže plány vznikali už skôr – tvárilo, že na transformácii sa pracuje.

Výsledkom je už niekoľko rokov pretrvávajúca neistota ohľadom ďalšieho fungovania vedy a výskumu. Neistota, v ktorej sa však perfektne pracuje lobistom z veľkých priemyselných odvetví a zo súkromného sektora vôbec. Príspevky súkromného sektora na Slovensku na vedu a výskum patria dlhodobo k najnižším v Európskej únii. V období neistoty sa súkromnému sektoru podaril husársky kúsok: presvedčiť štát, že to je vina vedy a výskumu, pretože „nevychádzajú dostatočne v ústrety potrebám priemyslu“. Pravdupovediac, ono to až taký husársky kúsok byť nemusel. Napravo, naľavo u nás politici o vede a výskume premýšľajú, akoby ich jedna ideologická mater mala: čo je dobré, nech sa živí samo, a čo sa samo neuživí, to ani dobré nemohlo byť.

A tak sa stalo, že takzvaná transformácia akadémie vied je obyčajnou rozpočtovou šarádou. Nechajme technické odbory kvázipodnikať vo vede a výskume ruka v ruke s potrebami výroby, a spoločenské vedy nech o fondy a granty „súťažia“. Námietky časti vedcov, že celý tento spôsob uvažovania je krátkozraký a môže viesť k záhube základného výskumu (nehovoriac o iných možných škodách), označme za kuvikanie kverulantov a neschopákov…

Nikto sa tu nehrá na to, že SAV je vo výbornom stave a nepotrebuje zmeny. Akurát, že zmeny, ktoré naša vrcholná vedecká inštitúcia potrebuje, by mali ísť trochu hlbšie než iba po úvahu, ako docieliť, aby štát na vedu a výskum prispieval ešte menej ako doteraz a aby sa z vedy stala služobníčka biznisu.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #SAV #Slovenská akadémia vied