Účet zadarmo

Zisky bánk na malom Slovensku sú neprimerane vysoké a určite to treba riešiť. Otázka je ako. Len vlani banky v čistom zarobili 560 miliónov eur a tieto peniaze z väčšej časti putovali ich zahraničným matkám. Konkurencia bánk u nás zaostáva, ale nie je zase úplne slabá.

02.06.2015 07:00
debata (5)

Ak spotrebiteľ na banku pritlačí odchodom ku konkurencii, tá väčšinou sľúbi hory-doly. Ak však spotrebiteľ chce skutočne pestrú paletu služieb, ako je inkaso, trvalé príkazy, platby platobnou kartou, výbery z bankomatov, online prevody, vklady a výbery, musí sa pripraviť na to, že 4 až 5 eur mesačne zaplatí.

Ak chce Slovák hypotéku, zaplatí najviac v eurozóne. Pritom platobná disciplína je u nás podstatne lepšia ako napríklad v Portugalsku, ktoré sme navyše predbehli už aj ekonomicky. Akoby niekto na Slovensku bdel nad tým, aby sa hypotéky neposkytovali pod určitú úrokovú mieru a trh si zachovával poriadne zisky. Dokázané to však nebolo.

Vláda teraz ide prikázať bankám, aby účet so slušnými službami dávali ľuďom s príjmom do 400 eur bez mesačného poplatku. Brusel to za určitých podmienok umožňuje, ale banky sa možno budú súdiť, keďže tvrdia, že náklady na tieto služby majú vyššie. Nezávisle od toho by účet zadarmo mohol podporiť v krajine zamestnanosť podobne ako väčšina opatrení z druhého vládneho balíka. Treba však konať po právnej stránke tak, aby za kratší koniec konečne ťahali banky.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #zisk #úroku #bankový účet