Optika

Ak by na našu krajinu niekto nazeral iba aktuálnou štatistickou optikou, mohol by nadobudnúť dojem, že sme „za vodou“. Podľa údajov májového Eurostatu je Bratislava šiesty najbohatší región EÚ a ani jeden z regiónov nie je medzi dvadsiatkou najchudobnejších.

06.06.2015 07:00
debata (4)

Podľa júnovej prognózy OECD dosiahne ekonomický rast v tomto roku 3 % a v najbližších rokoch bude naša ekonomika zrýchľovať.

Keď sa však človek začíta do správy Eurostatu neunikne mu graf, z ktorého vyplýva, že po Británii (s extrémne bohatým Londýnom) sú najväčšie rozdiely medzi hlavným mestom a ostatnými regiónmi práve u nás. Rozdiely medzi centrom a perifériou existujú všade, lenže u nás je to extrém – HDP bratislavského regiónu predstavuje 184 % priemeru EÚ, pričom ekonomická sila ostatných troch krajov je iba 52 – 71 %.

Aj preto nám šéf OECD José Ángel Gurría na jeseň vyčítal, že Slovensko by sa malo zamerať na riešenie regionálnych rozdielov.

Zdá sa, že jeho slová padli na úrodnú pôdu, lebo premiér Fico avizoval, že „každý okres, kde miera nezamestnanosti presiahne 20 %, bude spadať pod osobitný režim, kde by zamestnávatelia dostávali výraznejšiu podporu od vlády – podstatne vyššie daňové a odvodové úľavy“.

No konečne! Je predsa zrejmé, že v okresoch Rimavská Sobota či Revúca, kde nezamestnanosť ani v časoch najväčšieho hospodárskeho boomu neklesla pod 25 %, nie je možné podnikať tak ako povedzme niekde na západnom Slovensku.

Problém je však v tom, že opatrenie sa momentálne týka iba deviatich okresov. Pritom drvivá väčšina sa nachádza v akejsi medzizóne, miera evidovanej nezamestnanosti v nich nepresahuje 20 %, ale je dvojciferná. Tvrdiť, že Gelnica je na tom lepšie ako Rožňava, na ktorú sa opatrenie bude vzťahovať, je asi prisilná káva.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #OECD #ekonomický rast #hospodársky rast #sociálne rozdiely