Dane dole

Nie rast, ale pokles daní je to, čo Slovensko potrebuje. Šéf Inštitútu finančnej politiky pri rezorte financií Martin Filko naopak vyslovil názor, že na to, aby deficit verejných financií do roku 2017 klesol na nulu, budú musieť, okrem iného, "niektoré z daní ísť hore".

08.06.2015 20:00
debata (4)

Načrtol tým vývoj po voľbách v roku 2016. Okrem toho spomenul potrebu bojovať proti únikom daní a ďalej šetriť na úrovni vlády, občanov, firiem.

Je to pohľad rešpektovaného ekonóma, ktorý vidí reálne stranu príjmov a výdavkov. Tento pohľad sa bude biť s názormi politikov, že deficit nie je všetko a ľudia potrebujú teraz viac peňazí. V skutočnosti je úlohou vlády jedno aj druhé. Skĺbiť pokles deficitu a dlhu s možnosťami štátu a tiež zaistenie dobrej budúcnosti.

Nie je dobré tlmiť investície, či zvyšovať dane len preto, aby sme za každú cenu skoncovali s deficitom. Ak ekonomika rastie, je škoda tento potenciál nevyužiť na investície do budúcnosti aj na úkor deficitu, ktorý by sa však mal v každom prípade vo vzťahu k výkonu ekonomiky znižovať.

To, čo krajina najviac potrebuje, je trvale zvyšovať zamestnanosť a znižovať nezamestnanosť. Gro pozitívnych balíkov, ktoré súčasná vláda predstavila, sa na to zameriava. Chybou je, že verejnosť nevie, koľko štát získal, ak si niekto našiel prácu vďaka súbehu práce a dávok.

Alebo ako ovplyvní zamestnanosť, úspory energie a výdavky rodín skutočnosť, že sa bude dotovať zatepľovanie. Balíky musia byť prípravou na horšie časy, inak by nemali význam. Výsledkom reforiem musí byť priestor na pokles daní, nie rast.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Slovensko #deficit verejných financií