Úsmev anjela

Pri prvom výročí nástupu Andreja Kisku do najvyššieho úradu dostali občania prostredníctvom televízneho vysielania čerešničku.

17.06.2015 12:00
debata (5)

Na otázku, či bude pán prezident naďalej pravidelne využívať vládny špeciál na lety za svojou rodinou do Popradu, odpovedal áno, bude. A hotovo! Vraj ho Robert Kaliňák prosil, aby cestoval vládnou letkou aj pre súkromné účely, lebo inak chudáci piloti nenalietajú potrebný počet hodín. Podľa ministerstva vnútra sa síce hovorilo iba o služobných cestách, no to je podružné. Celá kauza je však absurdná.

Pred niekoľkými dňami sa francúzsky premiér letecky prepravil s dvoma synmi na futbalový zápas do Berlína za peniaze daňových poplatníkov. Zaslúžene z toho vypukol škandál. Manuel Valls sa už ospravedlnil, náklady uhradí z vlastného vrecka. Hlava nášho štátu sa za podobné maniere nehanbí. Pritom dosiaľ takto pod Tatry a späť zaletela zo 116-krát, čo našich občanov stálo okolo 140-tisíc eur.

Akoby Slovensko nevedelo, čo s peniazmi, že si takéto panské huncútstva môže dovoliť. V každom prípade sme malou krajinou, vzdialenosti medzi regiónmi nie sú také veľké, aby sa nedali v dohľadom čase zvládnuť aj bez lietadla. Pritom Poprad je s Bratislavou priamo spojený hlavným železničným ťahom a až na tri-štyri krátke úseky aj diaľnicou.

Dosiaľ si taký osobný luxus žiaden zo slovenských prezidentov nedovolil, hoci Rudolf Schuster býval ešte ďalej, v Košiciach. Kiska však súkromné výlety za štátne považuje za čosi samozrejmé. Podľa anjelského úsmevu, s akým o tom rozpráva, to zrejme pokladá za súčasť svojho imidžu. Jednou rukou dávať chudobným výplatu a vzápätí druhou vziať z ich daní niekoľkonásobne viac iba preto, aby bol doma v piatok o dve hodiny skôr.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vládny špeciál #Andrej Kiska