Najesť sa z čísiel

Trojpercentný rast ekonomiky obyvateľstvu zvyčajne veľa nepovie. Rast platov je už zrozumiteľnejší údaj a pri minimálnom raste cien v obchodoch je jasné, že ide o rast životnej úrovne.

22.06.2015 14:00
debata (1)

Vlani podľa štatistík reálne platy na Slovensku stúpli o viac ako štyri percentá. Ľudia si teda môžu dovoliť minúť viac. Pesimizmu pri pohľade na platy a ceny v Rakúsku či Nemecku je stále dosť, dôležité však je, že sa konečne veci obracajú k lepšiemu.

Cieľom však je, aby reálne platy stúpali každoročne a udržateľne, potom môžme hovoriť o dobiehaní vyspelejších západných krajín. Udržateľne znamená, že nemôže ísť o rast na úkor verejného dlhu. Investície a míňanie musí vláda prispôsobiť tomu, aby ekonomika rástla a zároveň pomer výkonu hospodárstva k dlhu sa nezvyšoval. Štruktúra ekonomiky je teraz zároveň zameraná príliš na priemysel a extra na výrobu áut. Vzhľadom na udržateľnosť rastu hospodárstva je to riziko, za ktoré však pri transformácii musíme byť vďační. Zároveň treba lákať investície s vyššou pridanou hodnotou, IT a výskumné a vývojové centrá, jednoducho odvetvia, kde sú mzdy vyššie.

Pri rozumnej politike v oblasti školstva by sa pri ekonomickom vývoji, ako ho načrtol rezort financií, dalo hovoriť o svetle na konci tunela. Že sa najeme z čísiel, ako sa polemizuje v prípade rastu hrubého domáceho produktu, je ešte odvážne tvrdiť, ale teraz sú aspoň aké-také reálne dôvody byť optimistom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mzdy #ekonomický rast