Krajina čiernych skládok

Lenivosť, nízke postihy, a najmä ľudská ľahostajnosť voči životnému prostrediu sú príčinami toho, že našu krajinu hyzdia tisíce čiernych skládok. To, že ministerstvo životného prostredia plánuje na jeseň urobiť veľké upratovanie, znamená pozitívny krok. Je tu však niekoľko ale.

24.06.2015 15:00
debata (2)

Keďže žiadosť o podporu financovania odstraňovania čiernych skládok predstavuje byrokratickú záťaž, dá sa očakávať, že najmä zo strany malých obcí o túto akciu nebude záujem. To naznačujú aj aktuálne údaje – tri týždne pred uzavretím prihlášok požiadalo o dotáciu iba 10 obcí, pritom envirorezort odhaduje, že na území Slovenska je sedemtisíc čiernych skládok a ekologické združenia hovoria až o desiatich tisícoch.

Druhý problém je jeho jednorazovosť – skládky sa síce odstránia, ale dá sa očakávať, že na ich mieste vzniknú čoskoro nové.

Aby sa to neopakovalo a Slovensko nevyzeralo ako jedno veľké smetisko, treba urobiť niekoľko opatrení. V prvom rade posilniť kontrolné mechanizmy. Mohlo by sa zdať, že najmä v menších obciach, kde každý každého pozná, fungujú spoločenské kontrolné mechanizmy oveľa lepšie ako vo veľkých mestách. Opak je však pravdou – vysoká previazanosť obyvateľstva je skôr príčinou neochoty tieto problémy riešiť (nedám predsa pokutu známemu, resp. čo ak mi to ľudia „spočítajú“ pri ďalších voľbách).

Našťastie nový zákon o odpadoch na toto myslel a okrem toho, že sa zvyšujú kompetencia polície, pre fyzické osoby vzrastú aj pokuty za uloženie odpadu na čiernu skládku až 10-násobne, na 1¤500 eur.

Represia však musí byť spojená aj s informačnou kampaňou – ľuďom treba stále vysvetľovať, že odpad nemôžu svojvoľne odhadzovať do prírody, a predovšetkým, že ho majú triediť. Na to im však musia byť vytvorené podmienky, lebo v mnohých obciach stále chýbajú zberné dvory a kompostoviská.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #čierna skládka #smetisko