Láska zvíťazila

Rozhodnutie Najvyššieho súdu Spojených štátov, že homosexuálne páry majú právo uzatvárať sobáše, spolu s nedávnym referendom v Írsku, kde sa rozhodovalo o tej istej otázke, sú prelomové. Znamenajú ďalší krok k rozšíreniu ľudských práv.

29.06.2015 08:00
debata (23)

Tak ako v 60. rokoch, keď pod tlakom hnutia za občianske práva bolo dosiahnuté zrovnoprávnenie černochov a zakázaná diskriminácia na základe rasy, tento verdikt znamená definitívne víťazstvo manželstiev osôb rovnakého pohlavia.

Americké súdnictvo ešte v roku 1967 riešilo otázku, či je možne manželstvo osôb inej rasy. Tak ako by dnes už nikomu normálnemu nenapadlo tvrdiť, že segregácia je správna, nemožno osobám rovnakého pohlavia upierať právo žiť spolu v oficiálnom zväzku. Na tomto príklade je možné ilustrovať, ako sa s príchodom každej novej generácie posúvajú hranice chápania slobody.

Čo je však najpodstatnejšie, LGBT hnutie tak po rokoch úsilia o zrovnoprávnenie svojho postavenia dosiahlo svoj cieľ v krajine, ktorá je v mnohých oblastiach vzorom pre ostatných.

Je smutné, že Slovensko je na tom momentálne horšie ako tie najkonzervatív­nejšie južanské štáty únie, lebo u nás sa debata o životnom partnerstve na pôde parlamentu ešte ani poriadne nerozbehla. V Amerike zvíťazila láska, lebo je silnejšia ako nenávisť. Podobné heslo sme v novembri 1989 mali aj my. Zabudli sme ho?

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #legalizácia #Najvyšší súd #homosexuálne manželstvá