Grécko na sklonku dňa

V Grécku sa začala písať nová kapitola histórie. Väčšina Grékov cíti strach, beznádej, hnev a zradu. Po piatich mesiacoch vyjednávania máme na výber len pokračovanie tvrdých škrtov alebo odchod z európskych „mechanizmov“.

02.07.2015 19:00
debata (17)

Posledný rok Grécko pri splácaní úverov nečerpalo žiadnu finančnú pomoc a z vlastných zdrojov uhradilo takmer 14 miliárd eur. Výsledok: základné služby, nemocnice a školy fungovali takmer bez prostriedkov. Krajinu päť rokov pustošili úsporné opatrenia a teraz ju čaká ponurá budúcnosť nezávisle od výsledku nedeľného referenda.

Medzinárodné „inštitúcie“ ponúkajú len ďalšie škrty. MMF má pre nás drastickejší plán ako ten, čo pred rokmi ponúkal Ugande a Zambii: ďalšie krátenie dôchodkov a miezd (už sa znížili o 40 %), škrty v podpore najnižších penzií, zvýšenie DPH na 23 percent na všetky verejné služby, elektrinu, vodu, komunikácie, dopravu a väčšinu základných potravín. Navrhuje sa tiež zrušenie 6-percentnej DPH na elektrinu a potraviny pre vzdialené ostrovy. Ja žijem na Samose, chudobnom ostrove blízko Turecka. Napriek súčasnej 6-percentnej DPH je väčšina potravín a základných tovarov pre vysoké dopravné náklady drahšia ako v Aténach. Tunajší roľníci hovoria, že ak sa DPH zvýši na 23 %, bude lepšie sa zastreliť. Medzinárodné inštitúcie odmietli návrh gréckej vlády preniesť bremeno na bohatých a zvýšiť daň zo zisku veľkých firiem, zdaniť hazard či spustiť rozvojové opatrenia a reformy v prospech najchudobnejších.

Veriteľom sa doposiaľ podarilo znížiť deficit za cenu zničenia sociálneho tkaniva, zvýšenia zadlženia, premeny národa na večných rukojemníkov. Ich nový plán v tom pokračuje ešte horším spôsobom. Nerieši rastúci dlh, neobsahuje žiadne stimuly a podporu pre tých, čo skutočne potrebujú pomoc.

Obyvateľov Grécka trestajú za to, že si zvolili ľavicovú vládu a odmietli byť pokusným morčaťom pre najkrutejší neoliberálny experiment v eurozóne. Majú slúžiť ako príklad voličom v Portugalsku, Španielsku a v ďalších krajinách, aby sa neodvážili ísť našou cestou. Pretože pre európsku elitu vrátane tej gréckej niet inej alternatívy. Urobia všetko, aby ukázali, že majú pravdu.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #EÚ #eurozóna #škrty