Slovenská tvorivosť

Kreácia niektorých vysokoškolských pracovníkov je obdivuhodná. Na to, aby prešla ich univerzita akreditačným sitom, navymýšľajú si vecí, až sa človeku nechce veriť.

07.07.2015 12:00
debata (1)

Požiadavky na zvýšenie publikovania odborných prác v zahraničí chcú napríklad riešiť založením vlastného vedeckého časopisu, ako inak, s označením medzinárodný, a potom v ňom uverejňujú články – v slovenčine.

Keby toľko energie nasmerovali na iné aktivity, hádam by skutočne pomohli svojej alma mater a jej absolventom. Lebo nevyzerá to veľmi ružovo. Akreditačná komisia navrhuje, aby niektoré univerzity o svoj titul prišli a viaceré vzdelávacie inštitúcie univerzitný sen budú ďalej iba snívať. Ich zoznam uverejnia v auguste, ešte totiž dostávajú šancu vyjadriť sa k vyhodnoteniu. Poučení obdobnou situáciou pred siedmimi rokmi si asi vieme predstaviť, čo sa najbližšie týždne bude na týchto školách diať. Nijaké vytúžené prázdniny, ale skutočné Kocúrkovo. Veď na malom Slovensku je každý s každým spriaznený, ak už nie rodinne či konškolácky, tak politicky. Rozdrnčia sa telefóny, naštartujú „priateľské“ letné výjazdy a rozcítené presviedčanie, ako sú členovia „tej hroznej“ komisie neobjektívni, chcú sa iným revanšovať, pritom nevidia tých naozajstných géniov, ktorí by pre svoju univerzitu obetovali aj život…

A život pobeží ďalej tak, že vysokých škôl neubudne a budú vypúšťať mladých ľudí ako maku síce s diplomami vo vrecku, ale bez reálnej práce v rukách? Závisí to aj od ministra, ktorý po nástupe do úradu oprávnene nešetril kritikou viaceré univerzity. Urobí sa konečne potrebný rez, ktorý oddelí kvalitu od nekvality?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #univerzita #vysoké školy