Dočkali sa

Zdravotné sestry a pôrodné asistentky, ktoré roky bojujú za zvýšenie platov a dokonca im ich predchádzajúci parlament odklepol, ale Ústavný súd zrušil, sa napokon predsa len dočkali! Po troch rokoch, pre ne ukrutne dlhých, dostáva sa návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti do pripomienkového konania. Ak ho poslanci schvália v predloženej forme, mnohé budú zarábať ešte menej ako doteraz!

10.07.2015 12:00
debata (1)

Nezohľadňuje sa ani počet odpracovaných rokov, dolný limit minimálnej mzdy sa má týkať iba zamestnankýň štátnych zariadení. Vraj vláda sa nemôže miešať do platovej politiky súkromných firiem. Ale prečo to nedávno pri lekároch išlo? Kde je v tom logika? V číslach určite nie. Skôr vo svaloch. Lenže potom platí, že ten, kto nájde v sebe viac testosterónu, bezočivosti a bezohľadnosti, viac dosiahne?

Keď pred rokmi začali lekári ostro štrajkovať, hrozil zdravotníctvu kolaps. Páni doktori hromadne podpisovali výpovede, nechávali pacientov napospas strednému personálu. Sestričky by v sebe možno pozbierali viac odvahy, ale nie ľahostajnosti v srdci, aby ohrozili zdravie a životy iných. Najďalej vo svojej „konfrontácii“ zašli, keď sa striedali v stanoch počas niekoľkodňového protestu pred Úradom vlády.

Zase tu chce ktosi šetriť na nesprávnom mieste? Poriadok v rozličných koeficientoch, na čo sú tvorcovia novely hrdí, je pekná vec, ale z nich sestry so svojimi rodinami nevyžijú. Nečudujme sa potom, že najmä tie mladšie opúšťajú Slovensko a idú robiť neraz aj podružnú, no podstatne lepšie platenú prácu do zahraničia.

Komu to prospeje? Sestričkám? Sotva. Určite nie napätým vzťahom na zdravotníckych pracoviskách. A pacientom už vôbec nie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #zdravotné sestry